Bedobós savanyúság

Bedobós savanyúság

A bedobós mint műfaj azért alakult ki, hogy azok, akik kis földterületen termesztenek maguknak savanyítani való zöldségféléket, egyszerűen át tudják hidalni a termés szakaszosságának problematikáját. Vannak napok, amikor csak egy maréknyi savanyítani való terem, ezt megtisztítva, megfelelően előkészítve már dobhatjuk is az erre a célra optimalizált összetételű lébe. Az is megoldás lehetne, hogy napok alatt bevárom a többi termést, a hűtőben összegyűjtve, hogy a szokott módon eltehessem savanyúságnak, de ekkor a frissesség rovására menne a várakozás. A bedobós jócskán egyszerűsíti és kényelmessé teszi a dolgot, még abban az esetben is, ha az ember nem termel zöldséget, csak a piac szeszélyeinek, vagy épp szabályszerűségeinek megfelelően kíván savanyúságot eltenni, az „ahogy veszem, úgy teszem” elv is érvényesíthető vele. Dobható bele: paprika, zöld paradicsom, uborka, karfiol, kis dinnye. Készítsetek bedobós savanyúságot ti is!

Hozzávalók:

2500 g bedobni való zöldségféle
2000 g víz
240 g ecet (20%-os)
200 g cukor
110 g só
3 g nátrium benzoát
2 g borkén
borókabogyó, mustármag, koriandermag

Elkészítése:

Íme a csodás bedobni való, többnyire enyhén csípős chilifajták, kevés zöld paradicsom.

Elkészítem a bedobós levet. Egy fazékba öntöm a vizet.

Beleszórom a cukrot.

Hozzáadom a sót. Nem szükséges felforralni, csak langyosítom a folyadékot a gyorsabb oldódás érdekében.

Beleöntöm az ecetet.

Feloldom benne a nátrium-benzoátot.

A bórkén is a lébe kerül.

Mehet bele a borókabogyó.

A mustármag.

A koriandermag.

A bedobós levet az 5 literes befőttes üvegembe öntöm.

Érdemes elfelezni a paprikaféléket, mert így jobban átjárja azokat a savanyítólé, és nem törekszenek annyira a felszínre a bennük lévő levegő miatt.

A megtisztított, megmosott, félbevágott paprikáim már mehetnek is a lébe.

A tetejére, direkt erre a célra kialakított leszorító rácsot teszek, ez a folyadék szintje alatt tartja a zöldségféléket. Pár nap elteltével a lében levő zöldségek veszítenek egy keveset a rugalmasságukból, így már könnyedén melléjük tehető egy újabb adag zöldség.

Tetejét kupakkal zárom, természetesen nem véglegesen, a frissen megérő paprikáimat megmosás és félbevágás után folyamatosan adagolhatom az üvegbe.

Egy kis idő elteltével a színei pasztellesednek, halványodnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük