A bedobós mint műfaj azért alakult ki, hogy azok, akik kis földterületen termesztenek maguknak savanyítani való zöldségféléket, egyszerűen át tudják hidalni a termés szakaszosságának problematikáját. Vannak napok, amikor csak egy maréknyi savanyítani való terem, ezt megtisztítva, megfelelően előkészítve már dobhatjuk is az erre a célra optimalizált összetételű lébe. Az is megoldás lehetne, hogy napok alatt bevárom a többi termést, a hűtőben összegyűjtve, hogy a szokott módon eltehessem savanyúságnak, de ekkor a frissesség rovására menne a várakozás. A bedobós jócskán egyszerűsíti és kényelmessé teszi a dolgot, még abban az esetben is, ha az ember nem termel zöldséget, csak a piac szeszélyeinek, vagy épp szabályszerűségeinek megfelelően kíván savanyúságot eltenni, az „ahogy veszem, úgy teszem” elv is érvényesíthető vele. Dobható bele: paprika, zöld paradicsom, uborka, karfiol, kis dinnye. Készítsetek bedobós savanyúságot ti is!
Hozzávalók:
2500 g bedobni való zöldségféle
2000 g víz
240 g ecet (20%-os)
200 g cukor
110 g só
3 g nátrium benzoát
2 g borkén
borókabogyó, mustármag, koriandermag
Elkészítése:
Íme a csodás bedobni való, többnyire enyhén csípős chilifajták, kevés zöld paradicsom.
Elkészítem a bedobós levet. Egy fazékba öntöm a vizet.
Beleszórom a cukrot.
Hozzáadom a sót. Nem szükséges felforralni, csak langyosítom a folyadékot a gyorsabb oldódás érdekében.
Beleöntöm az ecetet.
Feloldom benne a nátrium-benzoátot.
A bórkén is a lébe kerül.
Mehet bele a borókabogyó.
A mustármag.
A koriandermag.
A bedobós levet az 5 literes befőttes üvegembe öntöm.
Érdemes elfelezni a paprikaféléket, mert így jobban átjárja azokat a savanyítólé, és nem törekszenek annyira a felszínre a bennük lévő levegő miatt.
A megtisztított, megmosott, félbevágott paprikáim már mehetnek is a lébe.
A tetejére, direkt erre a célra kialakított leszorító rácsot teszek, ez a folyadék szintje alatt tartja a zöldségféléket. Pár nap elteltével a lében levő zöldségek veszítenek egy keveset a rugalmasságukból, így már könnyedén melléjük tehető egy újabb adag zöldség.
Tetejét kupakkal zárom, természetesen nem véglegesen, a frissen megérő paprikáimat megmosás és félbevágás után folyamatosan adagolhatom az üvegbe.
Egy kis idő elteltével a színei pasztellesednek, halványodnak.