Egyszer kaptunk ajándékba egy nagy műgonddal, házilag termesztett habaneroból készült paprikakrémet, az erősen csípős íze mellett málnásan gyümölcsös, citrusos jegyeket is felfedezni véltünk benne, nagyon megszerettük, örömmel használtuk. Egészen pici kellett belőle, hogy a kellő pikantériát megadja az adott ételnek, sokáig elég volt. Elhatároztuk, hogy mi is elkészítjük a saját paprikakrémünket. Megtettük az első lépéseket, rendeltünk magvakat gondolván, hogy hazai paprikafélékkel minden évben tele van a kert, ezt sem lesz nehéz felnevelni, és hatalmas termést szüretelünk a 6-8 csodálatos, derékig érő paprikafácskáról. Nem így lett. A palántázás gond nélkül megtörtént, időben kiültettük a csemetéket, ekkor kezdődtek a gondok, nem volt kellően meleg, a jég is elverte szegényeket, így még bébi korban magához szólította az Úr az állományt. Feledésbe merült a projekt, de most eljött az idő, hoztak nekünk külföldről néhány paprikát, íme a megvalósult recept.
Hozzávalók:
135 g habanero
35 g só
Elkészítés:
A habanerokat félbevágom, és kiszedem a csumájukat a magokkal együtt.
Aprítóba helyezem, és a sóval péppé pörgetem. Semmiképpen nem akartuk hőkezeléssel tönkretenni az ízét.
A pépet sterilizált üvegcsékbe kanalazom.
Az üvegeket lezárom.
A fitoncid hatása miatt, valamint a 25% só segítségével így, hőkezelés nélkül is jól eláll a hűtőszekrényben.
Talán nem lett annyira gyümölcsös íze, mint annak volt amit anno kaptunk, de az ereje az brutális, tényleg óvatosan kell adagolni, főleg hogy nem szeretjük, ha egy ételben annyira tombol a csípős íz, hogy elnyom minden mást.