A méltatlanul mellőzött gyümölcseink közé tartozik a som, a kökény, a bodza, a csipkebogyó, a homoktövis, a naspolya mellett a faeper vagy más néven faszeder is. Arany János: Családi kör című versében „Feketén bólingat az eperfa lombja”, vegyük ezt a strófát a hiteles megnevezés alapjául. Még szeretett nagymamám kóstoltatta velem először a nyár elején érő termést, miközben arról mesélt, hogyan tenyésztettek selyemhernyót a padláson, és hogy mennyi eperfa levelet megettek ezek a hernyók, amire gubót szőttek. Minden évben készítek faeperből szörpöt és lekvárt is, elvégre itt áll a ház előtt néhány eperfa, ami az alatta parkoló autósok nagy örömére ontja a gyümölcsöt júniustól júliusig. Egyébként sokfelé pálinkát is főznek belőle. Nem igazán szedi errefelé senki, így nem kell tartanom attól, hogy valaki megelőz a begyűjtésével. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
3000 g faeper
600 g cukor
a szörphöz:
400 g száraz vörösbor
150 g citromlé
további 100 g cukor
a lekvárhoz:
további 100 g cukor
100 g citromlé
Elkészítése:
A faepret óvatosan megmosom, lecsepegtetem, összekeverem a cukorral. Letakarom. Néhány órányit, akár egy napig is állni hagyom.
Óvatosan, lassan, meg-megkeverve elkezdem melegíteni. Forralok rajta egyet, de nem főzöm szét.
Leszedem róla a szörpnek való lét.
A léhez hozzáforralom a száraz vörösbort.
A citromlevet is belemelegítem.
A cukorral is forralok rajta egyet.
Még forrón, tölcsér segítségével üvegekbe szedem, lezárom azokat.
A sűrű, gyümölcshúsos részt rúdmixerrel pépesítem.
Átpasszírozom, így meg tudom szabadítani a zavaró magvaktól.
Hozzáforralom a citromlevet.
A cukorral is forralok rajta egyet.
Még forrón üvegekbe szedem, és lezárom azokat.
98 fokos vízfürdőben tartom az üvegeket 60 percen keresztül, így sokáig elállnak majd a polcon.
Ha a vízbe egy kevés ecetet tesztek, akkor ilyen szépek maradnak az üvegek, nem vízkövesednek be. Mehetnek a kamrába.
Milyen íze lett? Mikor faepret ettem, csak édesnek éreztem, nem volt jellegzetes íze. Mennyire változik ez feldolgozva, koncentrálva?
Én bodzabogyóból szoktam lekvárt főzni, az is iszonyú édes, mint a cukorka. De az ízében nem csak ez dominál.
sokféle ízű faeper van. Próbálj olyat keresni, ami egy kicsit muskotályos. Vagy keverhetsz hozzá pár marék fekete ribizlit, az is gazdagítja az aromáját.