Faeper szörp és lekvár

Faeper szörp és lekvár

01_faeper.jpg

A méltatlanul mellőzött gyümölcseink közé tartozik a som, a kökény, a bodza, a csipkebogyó, a homoktövis, a naspolya mellett a faeper vagy más néven faszeder is. Arany János: Családi kör című versében „Feketén bólingat az eperfa lombja”, vegyük ezt a strófát a hiteles megnevezés alapjául. Még szeretett nagymamám kóstoltatta velem először a nyár elején érő termést, miközben arról mesélt, hogyan tenyésztettek selyemhernyót a padláson, és hogy mennyi eperfa levelet megettek ezek a hernyók, amire gubót szőttek. Minden évben készítek faeperből szörpöt és lekvárt is, elvégre itt áll a ház előtt néhány eperfa, ami az alatta parkoló autósok nagy örömére ontja a gyümölcsöt júniustól júliusig. Egyébként sokfelé pálinkát is főznek belőle. Nem igazán szedi errefelé senki, így nem kell tartanom attól, hogy valaki megelőz a begyűjtésével. Próbáljátok ki ti is!

02_faeper.jpg

Hozzávalók:

3000 g faeper
600 g cukor

a szörphöz:

400 g száraz vörösbor
150 g citromlé 
további 100 g cukor

a lekvárhoz:

további 100 g cukor                         
100 g citromlé 

03_faeper.jpg

Elkészítése: 

A faepret óvatosan megmosom, lecsepegtetem, összekeverem a cukorral. Letakarom. Néhány órányit, akár egy napig is állni hagyom.

04_faeper.jpg

Óvatosan, lassan, meg-megkeverve elkezdem melegíteni. Forralok rajta egyet, de nem főzöm szét. 

05_faeper.jpg

Leszedem róla a szörpnek való lét.

06_faeper.jpg

A léhez hozzáforralom a száraz vörösbort.

07_faeper.jpg

A citromlevet is belemelegítem.

08_faeper.jpg

A cukorral is forralok rajta egyet. 

10_faeper.jpg

Még forrón, tölcsér segítségével üvegekbe szedem, lezárom azokat. 

11_faeper.jpg

A sűrű, gyümölcshúsos részt rúdmixerrel pépesítem.

12_faeper.jpg

Átpasszírozom, így meg tudom szabadítani a zavaró magvaktól. 

13_faeper.jpg

Hozzáforralom a citromlevet.

14_faeper.jpg

A cukorral is forralok rajta egyet. 

15_faeper.jpg

Még forrón üvegekbe szedem, és lezárom azokat. 

16_faeper.jpg

98 fokos vízfürdőben tartom az üvegeket 60 percen keresztül, így sokáig elállnak majd a polcon. 

17_faeper.jpg

Ha a vízbe egy kevés ecetet tesztek, akkor ilyen szépek maradnak az üvegek, nem vízkövesednek be. Mehetnek a kamrába.

18_faeper.jpg

3 thoughts on “Faeper szörp és lekvár

  1. Milyen íze lett? Mikor faepret ettem, csak édesnek éreztem, nem volt jellegzetes íze. Mennyire változik ez feldolgozva, koncentrálva?
    Én bodzabogyóból szoktam lekvárt főzni, az is iszonyú édes, mint a cukorka. De az ízében nem csak ez dominál.

  2. sokféle ízű faeper van. Próbálj olyat keresni, ami egy kicsit muskotályos. Vagy keverhetsz hozzá pár marék fekete ribizlit, az is gazdagítja az aromáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük