Ha esetlegesen megtörténne az, hogy megszárad a kalács a kenyértartóban, akkor lehet belőle máglyarakás, dió, mákos, mogyorós guba, bundás kalács lekvárral, mézzel. Mi most mandulakrémet, sőt mi több, mogyorós-mandulakrémet és banánkarikákat sütöttünk rá a fűszeres szirupba mártott, kalácsszeletekre. Igen! Épp annyira édes, ahogy hangzik. Megpróbáltunk belőle keveset enni, ami sikerült is. Bár Micimackó is egy kicsit többnek gondolta a keveset.
Hozzávalók:
8 szelet előző nap kisült kalács
porcukor a tálaláshoz
A mandulakrémhez (frangipane):
100 g vaj
100 g cukor
100 g mandulaliszt
100 g tojás
11 g kukoricakeményítő
10 g rum
33 g mogyorópaszta
pici só
A sziruphoz:
125 g cukor
250 g víz
50 g kandírozott narancshéj szirupja (kiváltható reszelt narancshéjjal)
5 db szegfűszeg
1 kisebb rúd fahéj
2 db banán
Elkészítése:
Elkészítem a mogyorós mandulakrémet. Keverőlapát segítségével, habverőgépben kihabosítom a vajat.
Hozzáadom a porcukrot, tovább habosítom.
Egyenként hozzáöntöm a tojásokat.
Beleszórom a mandulalisztet.
Hozzáadom a keményítőt.
Enyhén sózom.
Beleöntöm a rumot.
Végül hozzákeverem a mogyorópasztát, természetesen csak annyi krémhez, amit mogyorósan szeretnék felhasználni.
Elkészítem a szirupot a kalács bemártásához. A cukrot, a szegfűszeget, a fahéjrudat egy edénybe teszem.
Hozzáöntöm a vizet. Felforralom.
Enyhén sózom.
Egyforma szeletekre vágom a kalácsot.
A leszűrt, kihűtött szirupba mártom azokat.
Habzsák és sima cső segítségével rányomom a kívánt krémréteget.
Szép vastag banánkarikákat rakok rá.
180 fokon, 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Egy leheletnyi porcukor szórással tálalom. Langyosan, majdnem melegen a legfinomabb. A kalács pereme és a megsült krém ropogós, a kalács belseje lágy, a banán krémes. Nehéz belőle keveset enni.