Sült hagymás ciabatta

Sült hagymás ciabatta

Klasszikus, mindenki által jól ismert, olasz kenyérféleség a ciabatta, szó szerinti jelentése papucs. Állítólag a francia baguette versenytársának szánták az olaszok. Az egyik legmagasabb víztartalommal készülő kenyérféle, igen lágy, szinte folyékony tésztával dolgozunk a készítésekor, ennek köszönhető a jellegzetes, nagy buborékok képződése a bélzetében kelesztéskor és sütéskor. Rengeteg változata létezik, most a sült hagymás változatát láthatjátok.

Hozzávalók:

110 g BL55 liszt
110 g BL80 liszt
110 g BL112 liszt
95 g kovász
10 g kristálycukor
7 g élesztő
265 g víz
17 g olívaolaj
7 g só
50 g sült hagyma

Elkészítése:

Egy dagasztóedénybe teszem a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a vadkovászt.

Ráöntöm a vizet.

Néhány mozdulattal összekeverem, az egynemű, sima állagot a hajtogatás, és a kelesztés alatt éri majd el a tészta.

Hozzászórom a sót.

Belecsurgatom az olívaolajat.

Néhány mozdulattal elkeverem benne azokat.

Duplájára kelesztem, 4 oldalról meghajtogatom a tésztát, ezt összesen háromszor ismétlem meg, 30-40 perces kelesztési időkkel a hajtások között.

Lisztezett felületre borítom a tésztát.

Rászórom a sült hagymakockát.

Meghajtogatom úgy hogy a hagymakockák a tészta közepére kerüljenek.

Szilikonos sütőpapírra helyezem a ciabattámat.

Még 30 perc kelesztés szükséges. 250 fokra előmelegített samott lapra vetem, 24 perc alatt sül készre.

Itt illatozik a ropogós, hagymás ciabatta.

Langyosan már szeletelhető.

Vajjal vagy olívaolajba mártva kiváló.

One thought on “Sült hagymás ciabatta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük