Babkonzerv

Babkonzerv

01_babkonzerv.jpg

Amikor száraz hüvelyeseket (különféle babokat, lencséket, csicseriborsót) főzünk, akkor általában nagyobb mennyiséggel dolgozunk, hiszen az elkészítésük kissé időigényes. Egy részt mindig sterilizált üvegekbe szedünk még forrón, így hűtőben tárolva hosszú heteken keresztül tudunk belőle főzni. Olcsóbb és környezettudatosabb ez így, mintha konzerveket vásárolnánk, nem utolsó sorban pedig úgy van ízesítve, ahogy az nekünk tetszik, illetve tartósítószermentes is.

Hozzávalók:

500 g gyöngybab
2-4 db babérlevél

Elkészítése:

A babot minimum 12 órán át áztatom, a vizet többször cserélem rajta.  

02_babkonzerv.jpg

Puhára főzőm és még forrón sterilizált üvegekbe szedem. Hűtőben hetekig eláll.

03_babkonzerv.jpg

6 thoughts on “Babkonzerv

 1. Kedves Poszter!

  a receptedből idézek:
  “A babot minimum 12 órán át áztatom, a vizet többször cserélem rajta. “

  Én ezt hibás gyakorlatnak tartom, a felöntő lé kioldja az oldható tápanyagok egy részét és ezt kilódítos a lefolyóba. Véleményem szerint helyesebb gyakorlat az alapos mosás után leönteni a mosólevet, majd félreteszem friss vízben áztatni, hogy ellepje 1-2 cm magasságban a babot a tálban. Ez a vízmennyiség 12 óra után kb a babba bejut, csak annyit pótlok hozzá hogy elllepje. majd főni úgy teszem fel ,hogy a babot az áztató lével együtt kiegészítem vízzel a leves vagy főzelék recept által megkívánt mennyiségben. Így a kiázó anyagok bennemaradnak a rendszerben.

 2. Nem logikus, hogy miért kell a szárazbabból konzervet csinálni.
  Ha olthatatlan vágyat érzek arra, hogy bármilyen babos kaját egyek, éjszaka beáztatom a megfelelő adagot, és másnap egy óra alatt a kuktában puhára főzöm.
  A sólet egy másik történet, de ahhoz sem konzervet használok.

 3. A száraz bab az egyik leghosszabb ideig (akár évekig )tárolható étel alapanyag.
  Ha konzervet készítünk belőle akkor ” a hűtőben hetekig eláll”

  Értem.

 4. @trafikuty: Van logika benne, ahogy van értelme megvenni is a konzervet. Ha hirtelen felindulásból akarsz készíteni valami babosat, akkor a beáztatás és hosszú főzés nem megoldás. Csak az ” a hűtőben hetekig eláll” butaságot tudnám felejteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük