Cseresznyés piskóta, gluténmentesen, forrólevegős fritőzben

Cseresznyés piskóta, gluténmentesen, forrólevegős fritőzben

Ez a cseresznyés piskóta a hirtelen felindulásból elkövetett desszertkészítés tipikus esete. De jó lenne valami fincsiség, és már törik is a tojás, kerreg a habverő, csipog a fritőz. Igen jól olvassátok, ezt a desszertet egy forrólevegős fritőzben fogjuk elkészíteni, amit nagyon kedves barátainktól kaptuk, és most nagy örömmel készítünk benne mindet is. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy rendkívül egyenletesen süt, nem kell előmelegíteni, egy hőlégkeveréses sütő energiafelhasználásának töredékét fordítja az étel elkészítésére, az egyetlen kompromisszum, amivel meg kell barátkoznunk az a sütőtér mérete. Készítsetek ti is cseresznyéspiskótát fritőzben, gluténmentesen!

Hozzávalók:

2 db tojás
50 g cukor
15 g rizsliszt
10 g zabliszt
25 g kukoricaliszt
130 g cseresznye
1 ek kókuszvirágcukor
1 db gluténmentes babapiskóta

pár szem kesudió

vaj vagy leválasztó spray a sütéshez

Elkészítése:

Egy edénybe mérem a háromféle lisztet.

A cukor 1/3-át beleszórom a tojássárgájába.

Kemény habbá verem azokat.

A tojásfehérjét is habbá verem.

A cukor 2/3 részével.

Nem verem túl, akkor optimális a hab, ha még nem törik, de elég kemény már.

Összekeverem a felvert fehérjehabomat a felvert sárgájahabommal.

Hozzászórom a lisztkeveréket.

Óvatosan összeforgatom.

A kerámiaformákat kivajazom vagy kifújom leválasztó spray-vel.

Elosztom bennük a piskótatésztámat.

A kókuszvirág cukorba teszem a babapiskótát.

Belemorzsolom.

Ebben forgatom meg a cseresznyeszemeket mielőtt a piskótára teszem, így azok nem süllyednek el a sütés ideje alatt.

Szépen berakom a piskóta felületét cseresznyeszemekkel.

A fritukosarat kibélelem sütőpapírral, így a kerámiaedények rendkívül kemény és recés alja nem sérti meg rajta a tapadásmentesítő bevonatot. Egymás mellé teszem a piskótás edénykéimet.

A tetejüket megszórom vágott kesudióval.

Egy kevés kókuszvirág cukrot is szórok rájuk, ettől kellemesen karamellás ízek keletkeznek majd rajta.

170 fokon sütöm 12 percig, utána 160 fokon további 4 percig, előmelegítésre nincs szükség, annyira gyorsan a kívánt hőfokra emelkedik a sütőtér hőmérséklete.

Íme a csodásan illatozó cseresznyés piskóta.

Hmmmmm!

A formából kiemelve, enyhe porcukorszórással és egy citromverbéna levélkével tálalom. Alig vártuk hogy beleharaphassunk! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük