Húskonzerv házilag, avagy disznóbefőtt

Húskonzerv házilag, avagy disznóbefőtt

A bolti készételek és húskonzervek mindig hordoznak egy olyan “konzerv ízt”, ami  csalódottsághoz, kiábrándultsághoz vezet. Ennek elkerülése érdekében döntöttünk úgy, hogy elkészítjük saját húskonzervünket. Régóta készítünk készételeket is üvegben a hosszabb eltarthatóság miatt: leveseket, babkonzervet, olajos halféleségeket, már láthattatok az oldalon. Ebben a receptben található mennyiségek 6 darab 720 ml-es üveget töltenek meg. Igazán jól sikerült, a tipikus konzervíznek nyoma sincs, omlósan puha a hús, erőteljes ízekkel. Hamar készíthető belőle bármilyen ragu, szendvicskrém, leves, feltét. Készítsetek ti is húskonzervet üvegben!

Hozzávalók:

3300 g sertés comb
25 g só
5 g őrölt kömény
3 g őrölt bors
1 g őrölt babér
1000 g zsír
6 db babérlevél
12 db cajen chili
6 ág kakukkfű
6 ág zsálya

Elkészítése:

Íme a csodás sertéscomb, ami hamarosan az üvegből mosolyog majd vissza ránk.

5 x 5 centiméteres kockákra vágom a húst.

Rászórom az őrölt fűszereket és a sót, jól összeforgatom.

Serpenyőben egy kevés zsírt melegítek.

Elősütöm rajta a befűszerezett húskockákat.

Amint a hús kész, ugyanabban a serpenyőben lepirítom a hagymaféléket is. Így az értékes pörzsanyagok és húsnedvek egyesülnek a hagymával, így az üvegbe kerülnek azok is.

A fokhagymát is belepirítom.

Nem pirítom meg nagyon, épp csak megfonnyasztom.

Az üvegekbe teszem a lepirított húskockákat.

Rétegezem a lepirított hagymafélékkel.

A friss fűszerekkel zárom a rétegrendet.

Rámeregetem a felmelegített zsírt.

200 fokon, 30 percre mehet is a sütőbe, így az egész konzerv felmelegszik és lezárhatóvá válik, nem kell attól tartani, hogy a további melegítés nyomásemelkedéssel jár majd, ami szétvetheti az üvegeket.

Mihamarabb lezárom a forró húskonzerveket a kupakokkal.

Mehetnek a 98 fokos vízbe, 5 órára.

Mehet a kamrába a polcra, fénytől védett, hűvös helyen sokáig eláll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük