A bolti készételek és húskonzervek mindig hordoznak egy olyan „konzerv ízt”, ami csalódottsághoz, kiábrándultsághoz vezet. Ennek elkerülése érdekében döntöttünk úgy, hogy elkészítjük saját húskonzervünket. Régóta készítünk készételeket is üvegben a hosszabb eltarthatóság miatt: leveseket, babkonzervet, olajos halféleségeket, már láthattatok az oldalon. Ebben a receptben található mennyiségek 6 darab 720 ml-es üveget töltenek meg. Igazán jól sikerült, a tipikus konzervíznek nyoma sincs, omlósan puha a hús, erőteljes ízekkel. Hamar készíthető belőle bármilyen ragu, szendvicskrém, leves, feltét. Készítsetek ti is húskonzervet üvegben!
Hozzávalók:
3300 g sertés comb
25 g só
5 g őrölt kömény
3 g őrölt bors
1 g őrölt babér
1000 g zsír
6 db babérlevél
12 db cajen chili
6 ág kakukkfű
6 ág zsálya
Elkészítése:
Íme a csodás sertéscomb, ami hamarosan az üvegből mosolyog majd vissza ránk.
5 x 5 centiméteres kockákra vágom a húst.
Rászórom az őrölt fűszereket és a sót, jól összeforgatom.
Serpenyőben egy kevés zsírt melegítek.
Elősütöm rajta a befűszerezett húskockákat.
Amint a hús kész, ugyanabban a serpenyőben lepirítom a hagymaféléket is. Így az értékes pörzsanyagok és húsnedvek egyesülnek a hagymával, így az üvegbe kerülnek azok is.
A fokhagymát is belepirítom.
Nem pirítom meg nagyon, épp csak megfonnyasztom.
Az üvegekbe teszem a lepirított húskockákat.
Rétegezem a lepirított hagymafélékkel.
A friss fűszerekkel zárom a rétegrendet.
Rámeregetem a felmelegített zsírt.
200 fokon, 30 percre mehet is a sütőbe, így az egész konzerv felmelegszik és lezárhatóvá válik, nem kell attól tartani, hogy a további melegítés nyomásemelkedéssel jár majd, ami szétvetheti az üvegeket.
Mihamarabb lezárom a forró húskonzerveket a kupakokkal.
Mehetnek a 98 fokos vízbe, 5 órára.
Mehet a kamrába a polcra, fénytől védett, hűvös helyen sokáig eláll.