Farangi fánk

Farangi fánk

farsangi_fank02.jpg

A fánk sütésétől sokan tartanak, ám ha van egy megbízható receptünk, és ismerjük az apró trükköket, akkor gyönyörű szalagos fánkokat süthetünk (nem csak) farsangra. A receptből kiderül minden, amire oda kell figyelni, sok sikert hozzá!

Hozzávalók:

500 g finomliszt (bl55)
50 g kristálycukor
4 db tojássárgája
0,5 citrom reszelt héja (kezeletlen)
100 g vaj (szoba hőmérsékletű)
25 g élesztő
250 g tej (langyos)
30 g rum
15 g vaníliás cukor (házi)
100 g sárgabarack lekvár
5 g só
olaj a sütéshez
liszt a szóráshoz és a szaggatáshoz

Elkészítése:

Az élesztőt elmorzsolom a tej egy részében, hozzáadom a cukrot, elkeverek benne annyi lisztet, hogy palacsintatészta állagot kapjak, a keverék tetejét megszórom egy kevés liszttel, majd meleg helyre teszem, hogy az élesztő felfusson. 

A maradék lisztet egy tálba szórom, hozzáadom a tojássárgájákat, a reszelt citromhéjat, a vajat és a sót. A felfuttatott élesztővel és a tejjel kelt tésztát gyúrok. A jól kidolgozott tésztához a legvégén hozzáadom a rumot.

A tésztát konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát liszttel meghintett deszkára borítom, és 2 cm vastagra nyújtom. A lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatom a fánkokat.

FONTOS: a szaggatót hirtelen, nagy erővel kell nyomni annak érdekében, hogy a fánkok szalagosak legyenek.

A fánkokat egy fóliával borított tálcára teszem egymástól kellő távolságra, hogy az újabb kelesztés során ne ragadjanak össze. Konyharuhával lefedve ismét körülbelül kétszeresére kelesztem.

Egy lábosba olajat öntök. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró. A kelesztett fánkokat egyesével felemelem, a közepükbe mélyedéseket alakítok ki az ujjaimmal. A mélyedéssel lefelé teszem az olajba a fánkokat. Egyszerre csak 3-4 darabot sütök, hogy az olajban ne érjenek össze.

A lábost lefedem arra az időre, amíg a fánkok első oldala sül. Miután megfordítottam már nem kell a fedő. Így érem el, hogy szalagosak legyenek a fánkok.

A fánkok igen hamar megsülnek. Rácsra szedem őket, hogy lecsepegjenek.

Baracklekvárral tálalom.

farsangi_fank01.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük