Csülök pékné módra

Csülök pékné módra

00_csulok_pekne_modra.jpg

Igazi csárda étel, abból a világból származik, amikor még sok háznál volt kemence. Klasszikus csülök pékné, de mégsem, mert a csülök francia, azaz nem is igazi csülök, hanem sertésboka. Sokan előfőzik, mi nem tettük, mert azt szerettük volna, hogy az ízei ne a főzővízbe kerüljenek, hanem a tányérra.

Hozzávalók:

a csülökhöz:

4 db francia csülök (1800 g)
210 g vöröshagyma
50 g fokhagyma
50 g zsír
100 g száraz fehérbor
őrölt kömény
örölt babér
bors

a burgonyához:

1600 g burgonya
400 g vöröshagyma
kakukkfű
bors

Elkészítése:

A francia csülköket átmosom, ha kell borotvával áthúzom, nem szeretnénk borostás falattal találkozni. 

01_csulok_pekne_modra.jpg

Egy kevés zsírt dobok a csülkökre.

02_csulok_pekne_modra.jpg

Némi őrölt babért szórok rá.

03_csulok_pekne_modra.jpg

Kevés őrölt kömény is elengedhetetlen.

04_csulok_pekne_modra.jpg

Végül tekerek rá borsot, sózom és jól bemasszírozom a fűszerekkel a húst.

05_csulok_pekne_modra.jpg

Az öntöttvas edény aljára vágott hagymát, fokhagymát teszek, rá a csülköket.

06_csulok_pekne_modra.jpg

Kevés száraz fehérbort löttyintek alá. 

bor.jpg

110 fokon, 5 óra alatt átesik az első sütési fázison. Ilyenkor akár több napra el lehet tenni a hűtőbe, és ebből az előkészítettségi szintről könnyedén folytatható az elkészítése.

08_csulok_pekne_modra.jpg

A tepsibe teszem a burgonya és a hagyma cikkeket. Sózom, borsozom, némi kakukkfüvet dobok rá. 

09_csulok_pekne_modra.jpg

Ráteszem továbbá a csülök elősütésekor keletkezett, zsírtartalma nagy részétől megfosztott, megkocsonyásodott részeket, összesütve a krumplival remek ízeket fog generálni.

10_csulok_pekne_modra.jpg

A csülökből kisült zsírból visszakenek rá egy keveset. Alufólia alatt, 160 fokon, 60 percig sütöm.

11_csulok_pekne_modra.jpg

A fóliát levéve, 180 fokon 60 perc sülés következik. Íme az eredmény:

12_csulok_pekne_modra.jpg

A szaftos, ám itt ott ropogós burgonya tetejére teszem a csülköt, alig vártam hogy befalhassuk. A pék, az ominózus pékné férje tuti evett hozzá kenyeret is, és tunkolt is!

13_csulok_pekne_modra.jpg

13 thoughts on “Csülök pékné módra

  1. a pék az kékfrankost tunkolt hozzá.
    qrva jól néz ki. Pont igy csinálom én is, első csülökből és a hagyma felét piritva teszem bele.
    A fotók is klasszak, itt pusztulok, úgy megkivántam. Holnap lénem kell az ügyben.

  2. Sertés ‘Boka’? Én ilyet ‘Nemecsek’! :))

    Dehogynem eszek ilyet, eddig jórészt pörköltben végezte nálam ez az alkatrész, de ez itt nagyon állat, köszi. Persze perzseltből lesz, nem labanc módra kopasztottból.

  3. @Muhammad Balfas: bocsánatodat kérem
    egyébként én nem találok kivetnivalót benne, ha vízben főne például egy pataki tál alján vagy zsírban sülne 2 órát, baj lenne…. de egy forró nedves-ízes levegővel átjárt tepsiben hőkezelve nagyon ott van, nyilván ahány krumpli, annyiféle
    Én sütnivaló sárgahéjú krumplit szoktam hosszában felezni, a „húsát” kockára mélyen a hajáig bevágni, megsózni, szárazon tepsiben sütni, mikor a kockák szétnyílnak megfelelő zsírral vagy pecsenye lével beitatni és pirulásig tovább sütni. Ez közel két óra. Ne ragozzam mennyire finom. Ez történik csülök mellett sütve is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük