Kovászos, krumplis lángos

Kovászos, krumplis lángos

lángos

Szerintem már a babakocsiban ülve nyújtogattam a kezeimet „amma” felkiáltással a fokhagymás és a sajtos, tejfölös lángos láttán, ez azt jelentette, hogy piciny testem részévé kívánom tenni eme nemes étket. Ez azóta sem sokat változott, csak a babakocsi már nem szerepel a csendéleten, melyet piaci lángossütők fokhagymázó ecsetével fest a hajnali éhség, a még forró és ráncos tészta felületre. Gyakran készítünk lángost itthon, jóval burgonyásabban, mint az megszokott, és újabban rászoktunk a vadkovászos változatra, mert az íze annyival jobb, hogy megéri kivárni azt a 12 órás kelesztési, ha úgy tetszik, érlelési időt. Előző este begyúrom, másnap szaggatom és sütöm. Tegyetek így Ti is!

Hozzávalók:

250 g héjában sült, tört burgonya
250 g liszt
85 g kovász
20 g vaj
10 g kristálycukor
2 db tojás

étolaj a formázáshoz és a sütéshez

3 gerezd fokhagyma
víz

tejföl
edami sajt

Elkészítése:

Meghámozom az alufólia alatt megsütött burgonyát és alaposan áttöröm.

Egy dagasztóedénybe teszem a tészta összes alapanyagát.

Pillanatok alatt elkészül kézi erővel is ez a lágy tészta.

Kevés liszten kigömbölyítem, vizes konyharuhával letakarva, 12 órán át kelesztem.

Íme az extrém lágy és buborékos lángostésztám.

Olajozott felületen, habkártya segítségével a kívánt méretre vágom a tésztadarabokat.

Széthúzom, így alakítva ki a lapos lángos formát, a tészta lágyságából adódóan a kerek forma nem követelmény, sőt jobb, ha amőba alakú. ;)))

Közepesen forró olajban aranybarnára sütöm a lángosaimat.

Akkor az igazi ha van olyan része, ahol vastagabb a tészta, és van olyan része is, ahol hártyaszerűen vékony, így alakulnak ki a különböző textúrájú részek, amik emelik az élvezeti értéket.

Rácsra téve, élükre állítva csepegtetem le, persze nem hagyom kihűlni.

Elkészítem a fokhagymás kenegetőst. Kőmozsárban hanyagul összezúzom egy kevés sóval a fokhagymát.

Pár csepp vízzel alakítom ki a kenhető állagát.

Ecsetet ragadok.

Már hordom is fel jó bőven a felületre a fokhagyma kencét.

Van emylikjre

A sajtot is jó bőven adagolom.

Van, aki a halványabbra sültet szereti, én például a sötétebb, jobban megsült lángost kedvelem, élénkebb ízei vannak és ropogósabb is.

Igen könnyű a tészta hatalmas buborékokkal, jól látható ez a harapási felületen.  ;)))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük