Szerintem már a babakocsiban ülve nyújtogattam a kezeimet „amma” felkiáltással a fokhagymás és a sajtos, tejfölös lángos láttán, ez azt jelentette, hogy piciny testem részévé kívánom tenni eme nemes étket. Ez azóta sem sokat változott, csak a babakocsi már nem szerepel a csendéleten, melyet piaci lángossütők fokhagymázó ecsetével fest a hajnali éhség, a még forró és ráncos tészta felületre. Gyakran készítünk lángost itthon, jóval burgonyásabban, mint az megszokott, és újabban rászoktunk a vadkovászos változatra, mert az íze annyival jobb, hogy megéri kivárni azt a 12 órás kelesztési, ha úgy tetszik, érlelési időt. Előző este begyúrom, másnap szaggatom és sütöm. Tegyetek így Ti is!
Hozzávalók:
250 g héjában sült, tört burgonya
250 g liszt
85 g kovász
20 g vaj
10 g kristálycukor
2 db tojás
só
étolaj a formázáshoz és a sütéshez
3 gerezd fokhagyma
víz
só
tejföl
edami sajt
Elkészítése:
Meghámozom az alufólia alatt megsütött burgonyát és alaposan áttöröm.
Egy dagasztóedénybe teszem a tészta összes alapanyagát.
Pillanatok alatt elkészül kézi erővel is ez a lágy tészta.
Kevés liszten kigömbölyítem, vizes konyharuhával letakarva, 12 órán át kelesztem.
Íme az extrém lágy és buborékos lángostésztám.
Olajozott felületen, habkártya segítségével a kívánt méretre vágom a tésztadarabokat.
Széthúzom, így alakítva ki a lapos lángos formát, a tészta lágyságából adódóan a kerek forma nem követelmény, sőt jobb, ha amőba alakú. ;)))
Közepesen forró olajban aranybarnára sütöm a lángosaimat.
Akkor az igazi ha van olyan része, ahol vastagabb a tészta, és van olyan része is, ahol hártyaszerűen vékony, így alakulnak ki a különböző textúrájú részek, amik emelik az élvezeti értéket.
Rácsra téve, élükre állítva csepegtetem le, persze nem hagyom kihűlni.
Elkészítem a fokhagymás kenegetőst. Kőmozsárban hanyagul összezúzom egy kevés sóval a fokhagymát.
Pár csepp vízzel alakítom ki a kenhető állagát.
Ecsetet ragadok.
Már hordom is fel jó bőven a felületre a fokhagyma kencét.
Van emylikjre
A sajtot is jó bőven adagolom.
Van, aki a halványabbra sültet szereti, én például a sötétebb, jobban megsült lángost kedvelem, élénkebb ízei vannak és ropogósabb is.
Igen könnyű a tészta hatalmas buborékokkal, jól látható ez a harapási felületen. ;)))