Túrós táska, csökkentett zsírtartalommal, tojásmentesen

Túrós táska, csökkentett zsírtartalommal, tojásmentesen

A túrós táska egy zsírszegényebb, ezáltal kalóriaszegényebb változatát készítettük el. Nem hajtogattunk vajat a tésztarétegek közé, azaz nem Blundel tésztából, hanem egy joghurtos kelt tésztából dolgoztunk, ráadásul tojásmentesen, mert az érkező vendégeink közül valaki nem ehette  meg a tojást. A tojás kihagyása és helyettesítése a készítés során nem okozott gondot. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

A tésztához:

175 g BL112 liszt
200 g BL80 liszt
100 g házi joghurt
150 g víz
38 g vaj
38 g kristálycukor
20 g élesztő
7 g só

A töltelékhez:

500 g tehéntúró
150 g kristálycukor
1 db citrom leve és héja
6 g keményítő
pici só

kristálycukor a szóráshoz

Elkészítése:

A túrótöltelék alapanyagait egy keverőtálba teszem és alaposan összedolgozom.

Elkészítem a kelt tésztát. A langyos vizet és a házi joghurtot összekeverem.

Feloldom benne a cukrot.

A lisztet a dagasztóedénybe mérem és belemorzsolom az élesztőt.

Hozzáöntöm a cukros, joghurtos vizet, és elindítom a gépet, megkezdem a dagasztást.

Ha már szép homogén a tésztám, hozzáadom a sót.

Beledobom a frissen reszelt citromhéjat.

A szoba hőmérsékletű vaj is az üstbe kerül, szép simára dolgozom a tésztát.

Langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.

Lisztezett felületre borítom.

5-6 milliméter vastagra nyújtom a tésztát, és egyforma négyzeteket vágok belőle.

Elosztom rajtuk a túrótölteléket.

A tojásmentesség miatt vízzel kenem meg a tapadási felületeket.

Szorosan a túrótöltelékre hajtom az első csücsköt.

Aztán a szemben lévőt, utána a következőt.

Végül az utolsót.

Íme a sok szépséges batyu.

Langyos helyen duplájára kelesztem, miután megspricceltem vízzel azokat, nem engedem kiszáradni, ha kell a spricceléseket megismétlem a kelesztés ideje alatt.

Sütés előtt kevés kristálycukorral hintem meg a nedves tésztafelületet.

180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütöm.

Még langyosan, hideg tejjel a legfinomabb.

Az illata a sütési idő alatt fokozatosan betöltötte a teret, a két kompromisszumos változtatás a klasszikus recepthez képest nem igazán csökkentette az élvezeti értékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük