A túrós táska egy zsírszegényebb, ezáltal kalóriaszegényebb változatát készítettük el. Nem hajtogattunk vajat a tésztarétegek közé, azaz nem Blundel tésztából, hanem egy joghurtos kelt tésztából dolgoztunk, ráadásul tojásmentesen, mert az érkező vendégeink közül valaki nem ehette meg a tojást. A tojás kihagyása és helyettesítése a készítés során nem okozott gondot. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
A tésztához:
175 g BL112 liszt
200 g BL80 liszt
100 g házi joghurt
150 g víz
38 g vaj
38 g kristálycukor
20 g élesztő
7 g só
A töltelékhez:
500 g tehéntúró
150 g kristálycukor
1 db citrom leve és héja
6 g keményítő
pici só
kristálycukor a szóráshoz
Elkészítése:
A túrótöltelék alapanyagait egy keverőtálba teszem és alaposan összedolgozom.
Elkészítem a kelt tésztát. A langyos vizet és a házi joghurtot összekeverem.
Feloldom benne a cukrot.
A lisztet a dagasztóedénybe mérem és belemorzsolom az élesztőt.
Hozzáöntöm a cukros, joghurtos vizet, és elindítom a gépet, megkezdem a dagasztást.
Ha már szép homogén a tésztám, hozzáadom a sót.
Beledobom a frissen reszelt citromhéjat.
A szoba hőmérsékletű vaj is az üstbe kerül, szép simára dolgozom a tésztát.
Langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom.
5-6 milliméter vastagra nyújtom a tésztát, és egyforma négyzeteket vágok belőle.
Elosztom rajtuk a túrótölteléket.
A tojásmentesség miatt vízzel kenem meg a tapadási felületeket.
Szorosan a túrótöltelékre hajtom az első csücsköt.
Aztán a szemben lévőt, utána a következőt.
Végül az utolsót.
Íme a sok szépséges batyu.
Langyos helyen duplájára kelesztem, miután megspricceltem vízzel azokat, nem engedem kiszáradni, ha kell a spricceléseket megismétlem a kelesztés ideje alatt.
Sütés előtt kevés kristálycukorral hintem meg a nedves tésztafelületet.
180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütöm.
Még langyosan, hideg tejjel a legfinomabb.
Az illata a sütési idő alatt fokozatosan betöltötte a teret, a két kompromisszumos változtatás a klasszikus recepthez képest nem igazán csökkentette az élvezeti értékét.