Számomra a sült kolbászhoz a vele sült krumpli és savanyú káposzta a tökéletes köret. Gyerekkori emlékeimben is így él, a családtagok és rokonok is mindig így készítették. A hagyományt színesítvén a köretet meglocsoltam sörrel, így még teltebb, ízesebb lett.
Hozzávalók:
800 g sütni való kolbász
500 g burgonya
500 g savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
200 g sör
3 db babérlevél
fűszerkömény
majoranna
bors
só
petrezselyemzöld
Elkészítése:
Egy tepsibe teszem a savanyú káposztát, melyet előzetesen átöblítek és kinyomkodok, ha túl savanyúnak ítélem. Beleteszem a kockára vágott krumplit és egy nagy fej félkarikára vágott vöröshagymát. Összeforgatom a fűszerekkel: minimális sóval, borssal, majorannával és babérlevéllel. Ráteszem a kolbászokat, és alufólia alatt, 180 fokon sütöm 60 percet, majd alufólia nélkül 20 percet.
Íme a Trappista söröcske, amivel majd jól meglocsoljuk.
A kolbászokat leszedem, hogy ne süljenek túl, a tepsiben maradt káposztára öntök a sörből.
Gyakori kevergetés mellett további 30 percet sütöm, rákapcsolva a légkeverést segítve ezzel a káposzta alatt levő lé redukálódását.
Igazi téli étel, erőteljes „pörzsös”, savanykás ízek jellemzik, ha valaki kívánja, egy kanál tejföllel bársonyosabbá teheti, kevés vágott petrezselyem frissítheti a tömény élvezetet.