Nemrég betévedtünk egy ázsiai élelmiszereket árusító boltba. Amikor a hatalmas tésztás polchoz értünk, rögtön eszembe jutott a hűtőben figyelő néhány szelet afrikai harcsa és a halalaplé, ami szintén a sorsára vár. Gondoltam csinálok valamit, ami hajaz az instant tésztaételekre, amiket jó tíz évvel ezelőtt nagyon „szerettem” a fősuli alatt.
Ez az étel a friss hozzávalóktól és a remek ízesítőktől lett igazán finom: a friss gyömbértől, fokhagymától, chilitől, citromtól és lime-tól.
Hozzávalók:
3 szelet afrikai harcsa
175 g udon tészta
1 fej vöröshagyma
1 kisebb zeller nyolcada
2 gerezd fokhagyma
3 szelet gyömbér
1 db chili
1 karika lime
1 karika citrom
2 db paradicsom
fél szál sárgarépa
100 g kukorica
1 liter halalaplé
1 szál újhagyma zöldje
fél teáskanál fűszerpaprika
só
bors
olaj
Elkészítése:
A hagymát és a zellert kevés olajon megpirítom.
Hozzáadom a fokhagymát és a gyömbért.
Egy chili kerül bele, hogy enyhén csípős legyen.
Következik a kezeletlen citrom és a lime.
1-2 perc további pirítást követően beleszórom a felkockázott paradicsomot.
Sózom, borsozom, és a fűszerpaprika is belekerül.
Felöntöm az alaplével.
Amikor a hagyma és a zeller már puha, kiveszem a citrusokat. Rúdmixerrel pürésítem a lábos tartalmát, majd leszűröm.
A harcsaszeleteket picit megsózom, állni hagyom 10-15 percig, és a forró lébe teszem néhány percre, majd ki is szedem, tálalásig langyos helyen tartom. Nem szeretném forrón tálalni mert a szálkák evés közbeni eltávolítása nehezebb lehet a túl forró halhúsból.
Beleszórom a reszelt sárgarépát, a kukoricát.
Rögtön következik a tészta is, öt perc és már készen is van az étel, a tészta a lé egy részét felszívja, ami marad, azt pedig a belőle a kifővő keményítő picit besűríti.
A tésztát tányérra szedem, a tetejére kerül egy szelet hal.
Újhagyma zöldjével, chilivel és kukoricával színesítem, frissítem az ételt.