Egy pisztráng tenyésztő telepen jártunk, ahol a csermely halkan zúgott. Vettünk frisset és füstöltet is. Ízletes könnyen elkészíthető hal és mindemellett nagyon szép színű, mintázottságú és felépítésű állat, valóban surran mint a nyíl, saját szemünkkel láttuk.
W.
Hozzávalók:
2 db pisztráng
2 szelet citrom
2 ág rozmaring
1 gerezd fokhagyma
só
A citromos krumplipüréhez:
500 g krumpli
fél citrom leve és héja
150 g tej
30 g vaj
só
A nyársakhoz:
1 cső kukorica
8 szem gomba
paprikák
olívaolaj
só
A szóráshoz:
40 g mandula
20 g vaj
néhány csepp citromlé
só
Elkészítés:
A citromos krumplipürével kezdek. A meghámozott összevágott krumplit enyhén sós vízben megfőzöm.
Ha megfőtt leszűröm, a főzővizét nem öntöm ki, hisz rengeteg dologra felhasználható, például levesek, főzelékek, mártások felöntésére kitűnő lehet. Vajjal dúsítom a krumplipürémet.
Folyamatos törés, habosítás mellett beleöntöm a meglangyosított tejet is.
Ha kellően egynemű és habos, akkor kerül bele a kezeletlen citrom héja és leve.
Ezek után elkészítem a zöldségnyársat. Kukoricacsőből vágott szeleteket, gombát, színes paprika darabokat fűzök bambusznyársra.
Szépen sorakoznak az előkészített nyársaim.
Extra szűz olivaolajon kezdem sütni, közben sózom.
Alufóliával lefedve folytatom a sütést, hogy átpárolódjon, de ne puhuljanak meg teljesen a zöldségek, néhány perc alatt elkészül.
A pisztrángokat előkészítem. Kés segítségével lepikkelyezem, és kiveszem a szemüket, a szem durroghat fröcsöghet sütés közben, no meg, ha elkészül a hal, akkor már nem csillog benne az értelem olyan szépen, mint amikor még friss.
A hasüregüket citromkarikákkal, fokhagymaszeletekkel, rozmaringággal rakom meg, és sózom. Sütéskor jól átgőzölődik a fűszerekkel.
Vajat olvasztok, addig hevítem, hogy éppen elkezdjen karamellizálódni a benne található tejcukor, és azon kezdem meg a pisztráng sütését.
Dobok mellé néhány szem koktélparadicsomot, bő termés van belőle idén a kertben.
Mindkét oldalukat szép aranybarnára sütöm.
Ha készen vannak a pisztrángok, kiveszem őket a vajból. A serpenyőben maradt halas vajban megpirítom a mandulaszeleteket, sózom, és citromlével ízesítem.
Tálaláskor ezt szórom a pisztrángok ropogós bőrére, hogy még tovább fokozzam a pörzsös ízélményt.
Remek és könnyű vacsora kerekedett a halacskákból.
Fenomenális!