Elsőre egy kicsit bizarnak tűnhet ez a fekete babból készült brownie, de biztosíthatok mindenkit, hogy a bab ízének nyoma sincs benne. Ennek a lisztmentes süteménynek a legnagyobb előnye, hogy elronthatatlanul hozza a brownietól elvárt szaftosságot, ha néhány perccel tovább felejtjük a sütőben, akkor sincs gond, sőt napokkal később is ugyanolyan élvezet fogyasztani. Hogy még összetettebb, karakteresebb legyen, belekerült némi étcsoki pasztilla és dió, frissítésként pedig narancshéj. A süteményt egy kevés passiógyümölccsel tálaltuk, ami savasságával remekül egészíti ki, az amúgy is komplexnek számító ízvilágot, élénk, sárga színe pedig feldobta a tányért.
Hozzávalók:
800 g fekete babból készült püré
3 tojás
110 g vaj
215 g finomítatlan nádcukor
35 g cukrozatlan kakaópor
30 g házi vaníliás cukor
100 g étcsoki pasztilla
45 g dió
1 narancs reszelt héja
tányéronként fél passiógyümölcs
Elkészítése:
A fekete babot beáztatom 1-2 napra, megfőzöm (a vizet nem sózom), pürésítem és kihűtöm.
Kimérek minden hozzávalót, hogy gyorsan tudjak haladni.
Felütöm a tojásokat, és hozzászórom a nádcukrot.
Jöhet a házi vaníliás cukor, egy pici só, és habosra keverem az tál tartalmát.
Hozzákeverem a narancshéjat.
Beleöntöm az olvasztott vajat.
Beleszitálom a kakaóport.
Gyorsan elkeverem.
A kakaós masszát összekeverem a babpürével.
A diót durvára vágom.
A masszához keverem a csoki pasztillákkal együtt.
A sütőpapírral bélelt sütőedényben egyenletesen eloszlatom.
180 fokon sütöm 50-60 percig. Hagyom legalább langyosra hűlni mielőtt rácsra tenném, hogy teljesen kihűljön.
Passiógyümölccsel tálalom.
A kép önmagáért beszél. 🙂