Ezeket a batyukat még nyáron készítettem – mert voltam annyira elvetemült, hogy még a 40 fokban is bekapcsoltam a sütőt -, de még most is emlékszem, hogy mennyire ízes volt a sonkás töltelék, milyen puha volt a tészta, ropogós a sajt. És arra, hogy milyen hamar elfogyott. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen ami sonkás is és sajtos is, az rossz nem lehet.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 g liszt (BL80)
125 ml víz
370 g liszt (BL80)
1 zacskó instant élesztő
5 g só
1 tojás
125 ml tej
30 g vaj
A töltelékhez:
50 g szalonna
3 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
200 g füstölt sonka
2 evőkanál melasz
1 evőkanál dijoni mustár
150 g alma cider
1-2 teáskanál balzsamecet
bazsalikom
kakukkfű
só
bors
9 teáskanál dijoni mustár
A szóráshoz:
150 g Maasdamer sajt
Elkészítése:
A 25 g lisztet elkeverem a 125 ml tejjel, addig melegítem, amíg be nem sűrűsödik. Átkanalazom egy tálba, és hagyom teljesen kihűlni, majd a hűtőbe teszem felhasználásig. Érdemes úgy letakarni, hogy a folpack érintkezzen a masszával, így az ne bőrösödik meg. Ezt a pár perces műveletet akár előző nap is el lehet végezni.
Következik a töltelék, amihez először kipirítom a füstölt szalonnát, arra rádobom a kisebb kockákra vágott vöröshagymát. A hagyma is kapjon szép színt!
A fokhagyma és a mustár kerül a serpenyőbe, majd néhány pillanat múlva a melasz.
Most jön a kockákra vágott sonka a zöldfűszerek kíséretében.
Sózom, borsozom, és hagyom a sonkadarabokat pirulni. Végül beleöntöm a cidert és a balzsamecetet.
A sonkás tölteléket kihűtöm.
Egy keverőtálba mérem a lisztet, beleszórom az élesztőt és sót. (A só ne az élesztőre kerüljön!)
A tojást kikeverem a tejjel, és a száraz anyagokhoz öntöm.
A tálba kerül a már hideg tejes, lisztes elegy is.
Elkezdem a tészta dagasztását. Amikor a tészta már nagyjából összeállt, hozzáadom a felkockázott vajat.
Ez a tészta viszonylag lágy, nem válik el az edény falától, de egyneműnek kell lennie. Egy deszkát megszórok liszttel, és néhány mozdulattal cipót formázok a tésztából.
A duplájára kelesztem.
A tésztát fél centi vastagságúra nyújtom, és felvágom 3×3 négyzetre.
Mindegyik tésztadarabra kenek egy teáskanál dijoni mustárt, arra teszek a sonkás töltelékből.
Két oldalon behajtom, majd feltekerem. A sütőpapírral bélelt tepsibe úgy helyezem el, hogy a széle alulra kerüljön.
A tetejét lekenem vízzel, majd 20-30 percig pihentetem. A tetejére reszelt sajt kerül végül.
170-180 fokon megsütöm.
Nagyon nehéz volt megvárni, hogy kihűljenek.
Különlegesen finom ez a sonkatöltelék, nagy sikere volt. 🙂