A minap kaptunk néhány új-zélandi bárány t-bone steakecskéket. Nem is volt kérdés, hogy elkészítjük vacsorára. A kertből szedtünk hozzá friss rozmaringot. A bárány mellé kívül ropogós, belül omlós steakkrumpli került és bébispenót saláta.
Hozzávalók:
A steak krumplihoz:
500 g sárga krumpli
2 gerezd fokhagyma
1-2 fújásnyi folyékony füst
fél teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál oregano
vaj
olívaolaj
só
bors
A salátához:
200 g bébispenót
1 szál sárgarépa
1 db kaliforniai paprika
fekete szezámmag
A vinaigrette-hez:
30 g fehér balzsamecet
40 g dijoni mustár
100 g olívaolaj
só
bors
20 g méz
A bárányhoz:
6 db bárány t-bone steak
olaj
néhány ág friss rozmaring
sópehely
A mártáshoz:
100 g fehérbor
30 g vaj
friss rozmaring
Elkészítése:
A krumplit cikkekre vágom, sózom, borozom.
Fűszerezem az apróra vágott fokhagymával, oregánóval, fűszerpaprikával és folyékony füsttel.
A krumplit alaposan összeforgatom a fűszerekkel.
Fóliával lefedem, és mikrohullámú sütőbe teszem 3-5 percre, hogy megpuhuljon. A krumplira teszek egy kevés vajat és olívaolajat, így mehet a sütőlemezre. 225 fokos sütőben megpirítom.
A vinaigrette hozzávalóit összerázom egy szószos flakonban. A bébi spenótot összekeverem a csíkokra vágott sárgarépával és kaliforniai paprikával. A vinaigrette és a fekete szezámmag közvetlenül a tálalás előtt kerül a zöldségekre.
A báránydarabokat egy kevés repceolajon körbesütöm, közben meghintem sópehellyel.
Mindegyikre teszek egy rozmaring ágacskát.
3-4 perc múlva megfordítom a húsokat. A másik oldalára is kerül a rozmaringból és a sópehelyből.
A sütőben fejezem be a hús készítését. 200 fokon néhány perc elegendő hozzá.
Mire végeztem a salátával, a vinaigrettel és a hússal, elkészült a fűszeres krumpli is: kívül ropogós, belül omlós. Mehet a tányérra a bárány és a saláta mellé.
A serpenyőbe, amiben a húsokat sütöttem fehérbort öntök, beledobok néhány rozmaring ágat, ha kellően beforrt vajjal besűrítem.
Ráöntöm a húsokra ezt az ízben gazdag szaftot.
Jól mutatnak a tányéron a mártástól szépen csillogó bárány t-bone-ok.
És az ízük, hát az valami fergeteges volt, kellemesen szaftos maradt a húsok közepe, annak ellenére, hogy egy kicsit vékonykák a szeletek.