Citromos halfasírt sajtmártással és zöldbabbal

Citromos halfasírt sajtmártással és zöldbabbal

00_halfasirt.jpg

Afrikai harcsát gyakran szoktunk vásárolni, hiszen megfizethető áron hozzá lehet jutni, szálkamentes és sokoldalúan felhasználható. Amikor a filéből kivágom a szép vastag részeket, amiket remekül meg lehet sütni a farokhoz közeli és a hasi részek levágásra kerülnek, ezekből ragut, levest vagy halfasírtot szoktunk készíteni. 

Hozzávalók:

A fasírthoz:

550 g afrikai harcsa (filé)
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kezeletlen citrom reszelt héja
néhány csepp citromlé
50 g szeletelt mandula
50 g vaj

bors

A mártáshoz:

25 g vaj
75 g gouda
75 g füstölt edami
250 g tejszín
50 g fehérbor
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál kakukkfű

bors

A körethez:

400 g zöldbab

A tálaláshoz:

néhány levél petrezselyem

Elkészítése:

A halat kockára vágom. 

01_halfasirt.jpg

 A halhúst ledarálom, ehhez egy aprítót használok, közepes finomságot kell elérnem.

02_halfasirt.jpg

Sózom, borsozom és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát.

03_halfasirt.jpg

Beleütök egy tojást, beleszórom a citromhéjat, és néhány csepp citromlét is hozzáadok.

04_halfasirt.jpg

A halhúst alaposan összekeverem a fűszerekkel, majd megformázom a fasírtokat a masszából. 

05_halfasirt.jpg

Megforgatom a szeletelt mandulában.

06_halfasirt.jpg

A vajat kis darabokra vágom.  

07_halfasirt.jpg

Mindegyik fasírtra teszek egy darab vajat, majd 200 fokos sütőben addig sütöm, amíg a mandula szépen megpirul, ez idő alatt a fasírtok is kellően  átsülnek. 

08_halfasirt.jpg

A zöldbab blansírozásához vizet forralok, amibe beleszórok egy kevés szódabikarbónát és sót.

09_halfasirt.jpg

A zöldbabot 2-3 percig tartom a forrásban lévő vízben, ha nem használom fel rögtön akkor jeges vízben gyorsan kihűtöm. A visszamelegítése történhet serpenyőben egy pici vajon, most úgy időzítettem a tálalásra szánt babok főzését hogy ne kelljen kihűtenem.

10_halfasirt.jpg

A mártáshoz vajat melegítek.

11_halfasirt.jpg

Beleszórom a kakukkfüvet, hagyom kicsit felhabzani, hogy jól kioldódjanak az ízek. 

12_halfasirt.jpg

Felöntöm tejszínnel.

13_halfasirt.jpg

Amikor a tejszín is felforrt, beleszórom a kétféle reszelt sajtot.   

14_halfasirt.jpg

Ízesítem sóval, borssal, mustárral.

15_halfasirt.jpg

Végül hozzáöntöm a fehérbort.

16_halfasirt.jpg

A mártást addig forralom, amíg kellően be nem sűrűsödik. 

17_halfasirt.jpg

A még forró zöldbabról leitatom a vizet.

18_halfasirt.jpg

Mire elkészülök a körettel és a mártással a halfasírt is megsült. 

19_halfasirt.jpg

Következhet a tálalás.

20_halfasirt.jpg

One thought on “Citromos halfasírt sajtmártással és zöldbabbal

  1. Valószínűleg finom, bár nekem a zöldbab+sajtmártás emésztési problémát okozna. Viszont jól néz ki és jól is van fotózva. Az operatőr visszafogott távolságtartással mutatja meg, ahogyan a cselekmény előrehaladtával szétszakad a hús és porrá válnak a borsszemek a hideg fém szorításában. A kamera mindig közelről mutatja a a történéseket, miközben a háttérben csak homályosan sejlik fel a történések színtere, a néző fantáziájára bízva a konyhamiliő rekonstruálását. Ez az, amitől közelivé, átélhetővé válik az alapanyagok pusztulásának története. Szerintem Oscar díjat érdemelne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük