
Arról már írtunk a csalamádé receptünk kapcsán, hogy az ipari savanyúságokat nem szeretjük, inkább rászánjuk az időt, és magunk elkészítjük azokat. Az ecetes lilakáposzta nem csak a mi nagy kedvencünk, de a barátaink, ismerőseink, akik már kóstolták, rendszeresen kérik, hogy csináljunk nekik is.
(A hozzávalókat egy kilónyi zöldségre adtuk meg, a képeken nagyobb mennyiséggel dolgozunk.)

Hozzávalók:
850 g lilakáposzta
150 g vöröshagyma
80 g cukor
30 g ecet (20%)
16 g adalékmentes só
15 tekerésnyi bors
harmad teáskanálnyi egész kömény
néhány szem egész római kömény
Elkészítése:
A káposztát négybe vágom.

V gyalu segítségével 2-3 mm-es csíkokra szeletelem.

A vöröshagymát vékony szeletekre vágom.

Következik a cukor, a só és az ecet.

Tekerek rá borsot.

Fűszerezem egész köménnyel. Aki szereti, tehet bele picit többet, vagy néhány szem római kömény is fel tudja dobni a keveréket. Utóbbival óvatosan kell bánni, mert nagyon intenzív!

Alaposan elkeverem a káposztát és a hagymát az ízesítőkkel, majd hűvös helyen hagyom állni 1 órát.

Mielőtt üvegekbe töltöm megkóstolom, ha szükséges még utánfűszerezek, azt azonban figyelembe kell venni, hogy a kömény íze fokozatosan oldódik ki. Amikor töltöm a káposztát az üvegekbe fokozatosan tömörítem. A képen is jól látszik, hogy mennyi levet engedett.

Hűtőben tárolva hetekig eláll és roppanós marad. Ahogy érnek össze az ízek egyre finomabb lesz, a színe pedig néhány nap múlva még intenzívebb.

