A gasztroblogolástól igencsak könnyen fel tud szaladni néhány kiló, főleg, hogy gyakran előfordul nálunk, hogy az éjszakába nyúlik a főzőcske. Néha kell, hogy úgy főzzünk valami finomat, hogy a felhasznált alapanyagok többsége zöldség.
Ez a paradicsomos, zöldséges egytálétel például egy remek kalóriaszegény fogás. Nevezhetjük ratatouille-nak is, azonban a Citromdisznó egyik fele nem szereti a padlizsánt ilyen formában, így azt gombára cseréltük.
Hozzávalók:
1 fej lilahagyma
3 fej vöröshagyma
2 db közepes cukkini
3 db kaliforniai paprika
3 db paradicsom
500 g gomba
3 gerezd fokhagyma
300 g paradicsompüré
200 g zöldségalaplé
olívaolaj
2 teáskanál liofilizált provence-i fűszerek (lehet szárított is)
só
bors
A tálaláshoz:
tojás
olívaolaj
só
fűszerpaprika
bors
oregano
friss petrezselyem
Elkészítése:
A cikkekre vágott vörös- és lilahagymát olívaolajon enyhén megpirítom.
Amikor ilyen állapotban van, jöhet a következő lépés:
A fokhagymával is pirítom egy kicsit, majd sózom és borsozom.
Következhet a csíkokra vágott kaliforniai paprika.
Hozzáadom a cikkekre vágott gombát is.
A cukkinit is beledobom.
Fűszerezem a provence-i keverékkel.
Felöntöm a paradicsompürével.
A zöldségalaplé következik.
Nagyon hamar elkészül, akkor a legjobb hogy a zöldségek kicsit roppanósak maradnak. Ne főzzétek túl!
A ratatouille-t tányéronként egy-egy darab tükörtojással tálalom.
A tükörtojásra kevés frissen őrölt bors, fűszerpaprika és oregano kerül, én akkor szeretem ha roppanós, átsült , és szinte nyers részei is vannak. Néhány levél friss petrezselyemmel frissítem a tényért.