Egy remek leves, amit nem tudunk megunni, fő alapanyagai egész évben elfogadható áron kaphatóak. A készítési módja annyiban tér a megszokottól, hogy a kelkáposztán és a hagymán kívül minden benne lévő zöldség átszűrt alaplé formájában kerül a levesbe. Jó nagy adaggal szoktunk készíteni belőle.
Hozzávalók:
1 fej kelkáposzta
1 szál sárgarápa
1 szál fehérrépa
2 db paprika
1 db paradicsom
2,5 liter víz
80 g füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál majoranna
fél citrom leve
só
bors
A tálaláshoz:
tejföl
frankfurti virsli
füstölt kolbász
Elkészítése:
A kelkáposztát csíkokra vágom. A vastagabb ereket kivágom, de nem dobom el, félreteszem.
A répákat, paprikát, paradicsomot megmosom. A répaféléket hámozás nélkül nagyobb darabokra, a paprikákat és a paradicsomot félbe vágom.
A zöldségeket, a kelkáposzta félretett részeivel együtt fazékba szórom, ráöntöm a vizet, és majdnem puhára főzöm. Ez idő alatt az ízek és színek jól kioldódnak.
A zöldségeket rúdmixerrel pürésítem, és egy szitán átszűröm, jól kipréselem, szinte passzírozom azért, hogy ne maradjon a rostok között az értékes, ízekkel teli lé.
A kis kockákra vágott szalonnát megpirítom, rászórom a szintén kockára vágott vöröshagymát, és mehet bele a babér is.
Amikor a hagyma is megpirult, jöhet a kömény és a fokhagyma, amiket szintén átpirítok.
Most jön a kelkáposzta, ezután sózom és borozom.
Felöntöm az előzőleg elkészített zöldségalaplével, és fűszerezem a majorannával.
A citrom levét a főzés utolsó másodperceiben adom a leveshez. Akkor az igazi ha a kelkáposztaszeletek roppanósak maradnak. Nem főzöm túl.
A kolbászt karikára vágom, a virslit bevagdosom, és egy serpenyőben megsütöm.
Tálalhatom is a levesemet a tejföllel, a sült virslivel, és a kolbászkarikákkal.