Itt a tavasz, ebben az időszakban csökkenteni szoktuk a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását. Ilyenkor a jó idő megérkeztével már nincs szüksége a szervezetünknek annyi energiára mint a téli hidegek idején. A kacsát szinte bármilyen formában nagyon szeretjük, kiváltképpen a máját. A kedvenc zöldségesünknél megint fellelhetőek lettek a színes répafélék, vettünk is belőlük a köret elkészítéséhez. A rukkola már az idén termett a kertben. Könnyű, gyorsan elkészíthető késői vacsorát kerekítettünk belőle.
Hozzávalók:
500 g pecsenye kacsamáj
2 db citromsárga répa
1 db lila répa
75 g tejszín
40 g vaj
40 g kacsazsír
1 gerezd fokhagyma
néhány ág friss kakukkfű
só
bors
néhány levél rukkola
Elkészítése:
A meghámozott, karikára vágott citromsárga répához hozzáadom a vaj felét, egy korty vizet és megsózom. Puhára párolom, az sem baj, ha egy picit odapirul, csak jobb lesz tőle az íze.
Rúdmixerrel pürésítem a tejszínnel, majd hozzákeverem a vaj másik felét.
A serpenyőben kacsazsírt melegítek. Beledobok egy összenyomott fokhagymagerezdet.
A friss kakukkfüvet is belekerül.
Elkezdem a májak lepirítását a forró serpenyőben.
Sózom, borsozom.
Mindkét oldalát megpirítom. Nagyon hamar, néhány perc alatt elkészül.
Kiszedem a serpenyőből a kellően átsült májdarabokat. Nem sütöm túl, akkor a legfinomabb, ha kívül kellően pirult, de belül rózsaszín és krémes marad. Tálalásig langyos helyre téve pihentetem.
A lila répából burgonyahámozó segítségével szalagokat húzok.
Abban a serpenyőben, amiben a máj sült, néhány másodperc alatt átmelegítem.
Közben sózom, borsozom.
Tálaláskor a répapürére kerül a kacsamáj, a lila répaszalagok és a rukkola levelek.