Kacsamáj répával

Kacsamáj répával

00_kacsamaj_sargarepa.jpg

Itt a tavasz, ebben az időszakban csökkenteni szoktuk a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását. Ilyenkor a jó idő megérkeztével már nincs szüksége a szervezetünknek annyi energiára mint a téli hidegek idején. A kacsát szinte bármilyen formában nagyon szeretjük, kiváltképpen a máját. A kedvenc zöldségesünknél megint fellelhetőek lettek a színes répafélék, vettünk is belőlük a köret elkészítéséhez. A rukkola már az idén termett a kertben. Könnyű, gyorsan elkészíthető késői vacsorát kerekítettünk belőle.

Hozzávalók:  

500 g pecsenye kacsamáj
2 db citromsárga répa
1 db lila répa
75 g tejszín
40 g vaj
40 g kacsazsír
1 gerezd fokhagyma
néhány ág friss kakukkfű

bors
néhány levél rukkola

Elkészítése: 

A meghámozott, karikára vágott citromsárga répához hozzáadom a vaj felét, egy korty vizet és megsózom. Puhára párolom, az sem baj, ha egy picit odapirul, csak jobb lesz tőle az íze.

01_kacsamaj_sargarepa.jpg

Rúdmixerrel pürésítem a tejszínnel, majd hozzákeverem a vaj másik felét.

03_kacsamaj_sargarepa.jpg

A serpenyőben kacsazsírt melegítek. Beledobok egy összenyomott fokhagymagerezdet.

05_kacsamaj_sargarepa.jpg

A friss kakukkfüvet is belekerül.

06_kacsamaj_sargarepa.jpg

Elkezdem a májak lepirítását a forró serpenyőben.

07_kacsamaj_sargarepa.jpg

Sózom, borsozom.

08_kacsamaj_sargarepa.jpg

Mindkét oldalát megpirítom. Nagyon hamar, néhány perc alatt elkészül.

09_kacsamaj_sargarepa.jpg

Kiszedem a serpenyőből a kellően átsült májdarabokat. Nem sütöm túl, akkor a legfinomabb, ha kívül kellően pirult, de belül rózsaszín és krémes marad. Tálalásig langyos helyre téve pihentetem.

10_kacsamaj_sargarepa.jpg

A lila répából burgonyahámozó segítségével szalagokat húzok.

11_kacsamaj_sargarepa.jpg

Abban a serpenyőben, amiben a máj sült, néhány másodperc alatt átmelegítem.

12_kacsamaj_sargarepa.jpg

Közben sózom, borsozom.

13_kacsamaj_sargarepa.jpg

Tálaláskor a répapürére kerül a kacsamáj,  a lila répaszalagok és a rukkola levelek.

14_kacsamaj_sargarepa.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük