Karajos diszkosz kétféle töltelékkel

Karajos diszkosz kétféle töltelékkel

00_sajtos_sonkas.jpg

Ez a sós sütemény kinézetre nagyon hajaz egy egyszerű mini pizzára, de a különlegessége, hogy egy fantasztikusan könnyű, ropogósra sülő perectészta az alapja. A megkelt tésztakorongok közepébe mélyedéseket nyomtunk, mint ahogy az ökörszem készítésénél szokás, így jó sok kerül bele az ízletes töltelékekből.

A töltelékek gerincét vöröshagymával és fokhagymával összepirított felkockázott, főtt, füstölt karaj adta. Ezt az alapot kettészedtük. Az egyszerűbb ízek kedvelői számára az egyik felébe kukorica került, a másik felét balzsamecettel, mézzel és a kertből frissen szedett oreganoval ízesítettük, ezekből a különlegesebb ízekre vágyók falatozhatnak.

A tetejére selymes ízű scamorza került, ami lágyan beleolvadt a töltelékbe, a felszíne pedig ropogósra pirult.

Hozzávalók:

A tésztához:

330 g finomliszt
16,5 g élesztő
200 g tej
12 g porcukor
7 g só
50 g repceolaj
víz a spricceléshez

A töltelékhez:

250 g füstölt, főtt karaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
100 g kukorica
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál méz
2 ág friss oregano
repceolaj

bors

50 g scamorza

Elkészítése : 

Kovászt készítek. Egy tálba morzsolom az élesztőt, ráöntöm a tej egyharmadát, néhány kiskanál lisztet keverek el benne. 

01_sajtos_sonkas.jpg

A tetejét liszttel hintem meg. Langyos helyre teszem, 20-25 perc alatt szépen felemelkedik. 

02_sajtos_sonkas.jpg

A dagasztóüstbe szórom a lisztet. 

03_sajtos_sonkas.jpg

Beleöntöm az olajat, beleteszem a porcukrot és a sót, néhány mozdulattal elkeverem, így a só nem fog töményen érintkezni a kovászommal. 

04_sajtos_sonkas.jpg

Beleszedem a szépen felhabzott kovászt. 

05_sajtos_sonkas.jpg

Beleöntöm a maradék tejet.  

06_sajtos_sonkas.jpg

Közepesen lágy tésztává dagasztom.

07_sajtos_sonkas.jpg

A tésztát lisztezett felületre teszem. 

08_sajtos_sonkas.jpg

Kigömbölyítem. 

09_sajtos_sonkas.jpg

Konyharuhával letakarva, langyos helyen, 30-40 perc alatt megkelesztem. 

10_sajtos_sonkas.jpg

Elkészítem a töltelékeket. A kockára vágott hagymát kevés repceolajon lepirítom. 

11_sajtos_sonkas.jpg

Amíg pirul, közepes kockára vágom a füstölt, főtt karajt. 

12_sajtos_sonkas.jpg

A hagymára dobom a vágott fokhagymát, hagyom kicsit megpirulni. 

13_sajtos_sonkas.jpg

Rádobom a karajkockákat. Ha a hús is kapott egy kis színt, a serpenyő tartalmát kettészedem. Egyharmadából készítem el a kukoricás tölteléket, a kétharmadából pedig a balzsamecetes, mézes töltelék készül majd. 

14_sajtos_sonkas.jpg

Összepirítom a húskockákkal a főtt kukoricát, enyhén sózom, borsozom, a töltésig félreteszem.

15_sajtos_sonkas.jpg

A második töltelék következik. A piruló sonkakockákra öntöm a balzsamecetet.  

16_sajtos_sonkas.jpg

Belecsurgatom a mézet.  

17_sajtos_sonkas.jpg

Dobok bele néhány ágacska friss oregánót a fűszerkertünkből. Hagyom belepirulni a serpenyőbe. Később ezeket eltávolítjuk a töltelékből. 

18_sajtos_sonkas.jpg

Sózom, borsozom, ha még szükséges. 

19_sajtos_sonkas.jpg

Ez idő alatt a tészta szépen megkelt. Néhány mozdulattal átmozgatom. Kettéosztom.  

20_sajtos_sonkas.jpg

10 egyforma darabra vágom. 

21_sajtos_sonkas.jpg

Kigömbölyítem azokat. 

22_sajtos_sonkas.jpg

1,5 centiméter vastag korongokat nyújtok belőlük.

23_sajtos_sonkas.jpg

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a tésztadarabokat. Megspriccelem azokat jó bőven vízzel, így akadályozom meg a tészta kérgesedését a kelesztés alatt. 

24_sajtos_sonkas.jpg

20-25 perc kelesztés után kellően levegőssé válik a tészta, kezdődhet a töltés. Egy megfelelő méretű pohár lisztbe mártott fenekével mélyedéseket nyomok a tésztakorongok közepére. 

25_sajtos_sonkas.jpg

Egy fémkarikát helyezek a mélyedésbe, így szépem meg tudom tölteni azt. 5 darab kukoricás diszkosz készül.

26_sajtos_sonkas.jpg

A balzsamecetes töltelékből kiveszem az oreganó ágakat, és megtöltöm vele a maradék 5 tésztakorongot. 

27_sajtos_sonkas.jpg

Mindegyikre teszek egy kevés sajtot. 

29_sajtos_sonkas.jpg

180 fokon, 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm. 

anigif.gif

Íme a szépségek.

30_sajtos_sonkas.jpg

Kihűlés után dobozba téve könnyedén szállítható. Iskolába tízórainak, munkahelyi nassolgatásra, kirándulásra remek lehet ez a roppanós, ízgazdag csemege. 

31_sajtos_sonkas.jpg

Így néz ki belülről: 

32_sajtos_sonkas.jpg

Langyosan, hideg tejjel kóstoltuk meg. Biztos, hogy máskor is elkészítjük valamelyik változatát.  

33_sajtos_sonkas.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük