
Ez a sós sütemény kinézetre nagyon hajaz egy egyszerű mini pizzára, de a különlegessége, hogy egy fantasztikusan könnyű, ropogósra sülő perectészta az alapja. A megkelt tésztakorongok közepébe mélyedéseket nyomtunk, mint ahogy az ökörszem készítésénél szokás, így jó sok kerül bele az ízletes töltelékekből.
A töltelékek gerincét vöröshagymával és fokhagymával összepirított felkockázott, főtt, füstölt karaj adta. Ezt az alapot kettészedtük. Az egyszerűbb ízek kedvelői számára az egyik felébe kukorica került, a másik felét balzsamecettel, mézzel és a kertből frissen szedett oreganoval ízesítettük, ezekből a különlegesebb ízekre vágyók falatozhatnak.
A tetejére selymes ízű scamorza került, ami lágyan beleolvadt a töltelékbe, a felszíne pedig ropogósra pirult.
Hozzávalók:
A tésztához:
330 g finomliszt
16,5 g élesztő
200 g tej
12 g porcukor
7 g só
50 g repceolaj
víz a spricceléshez
A töltelékhez:
250 g füstölt, főtt karaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
100 g kukorica
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál méz
2 ág friss oregano
repceolaj
só
bors
50 g scamorza
Elkészítése :
Kovászt készítek. Egy tálba morzsolom az élesztőt, ráöntöm a tej egyharmadát, néhány kiskanál lisztet keverek el benne.

A tetejét liszttel hintem meg. Langyos helyre teszem, 20-25 perc alatt szépen felemelkedik.

A dagasztóüstbe szórom a lisztet.

Beleöntöm az olajat, beleteszem a porcukrot és a sót, néhány mozdulattal elkeverem, így a só nem fog töményen érintkezni a kovászommal.

Beleszedem a szépen felhabzott kovászt.

Beleöntöm a maradék tejet.

Közepesen lágy tésztává dagasztom.

A tésztát lisztezett felületre teszem.

Kigömbölyítem.

Konyharuhával letakarva, langyos helyen, 30-40 perc alatt megkelesztem.

Elkészítem a töltelékeket. A kockára vágott hagymát kevés repceolajon lepirítom.

Amíg pirul, közepes kockára vágom a füstölt, főtt karajt.

A hagymára dobom a vágott fokhagymát, hagyom kicsit megpirulni.

Rádobom a karajkockákat. Ha a hús is kapott egy kis színt, a serpenyő tartalmát kettészedem. Egyharmadából készítem el a kukoricás tölteléket, a kétharmadából pedig a balzsamecetes, mézes töltelék készül majd.

Összepirítom a húskockákkal a főtt kukoricát, enyhén sózom, borsozom, a töltésig félreteszem.

A második töltelék következik. A piruló sonkakockákra öntöm a balzsamecetet.

Belecsurgatom a mézet.

Dobok bele néhány ágacska friss oregánót a fűszerkertünkből. Hagyom belepirulni a serpenyőbe. Később ezeket eltávolítjuk a töltelékből.

Sózom, borsozom, ha még szükséges.

Ez idő alatt a tészta szépen megkelt. Néhány mozdulattal átmozgatom. Kettéosztom.

10 egyforma darabra vágom.

Kigömbölyítem azokat.

1,5 centiméter vastag korongokat nyújtok belőlük.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a tésztadarabokat. Megspriccelem azokat jó bőven vízzel, így akadályozom meg a tészta kérgesedését a kelesztés alatt.

20-25 perc kelesztés után kellően levegőssé válik a tészta, kezdődhet a töltés. Egy megfelelő méretű pohár lisztbe mártott fenekével mélyedéseket nyomok a tésztakorongok közepére.

Egy fémkarikát helyezek a mélyedésbe, így szépem meg tudom tölteni azt. 5 darab kukoricás diszkosz készül.

A balzsamecetes töltelékből kiveszem az oreganó ágakat, és megtöltöm vele a maradék 5 tésztakorongot.

Mindegyikre teszek egy kevés sajtot.

180 fokon, 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm.

Íme a szépségek.

Kihűlés után dobozba téve könnyedén szállítható. Iskolába tízórainak, munkahelyi nassolgatásra, kirándulásra remek lehet ez a roppanós, ízgazdag csemege.

Így néz ki belülről:

Langyosan, hideg tejjel kóstoltuk meg. Biztos, hogy máskor is elkészítjük valamelyik változatát.

