Citrusos, wasabis halkolbász

Citrusos, wasabis halkolbász

00_halkolbasz.jpg

Régi tervünk volt a halkolbász, sokat tanakodtunk hogyan ízesítsük, nem akartuk a klasszikus fűszerpaprikás változatot készíteni, ahhoz már volt szerencsénk a világban. Citrushéjakkal, wasabival bolondítottuk meg, a sültkrumpli hozzá a három hőkezeléstől lett tökéletes, a mártás remekül frissítette az ízharmóniát. Készítsétek el ti is, nagyon finom!

Hozzávalók:

A kolbászhoz:

500 g busa és ponty bőrös filé vegyesen
1 citrom reszelt héjja
1 lime reszelt héjja
fél citrom leve
fél lime leve
fél teáskanál wasabi por
2 gerezd fokhagyma

bors
fél méter sertés vékonybél

A mártáshoz:

150 g tejföl
fél lime leve
fél teáskanál wasabi
1 teáskanál méz

bors
vizitorma hajtás a tálaláshoz

A körethez:

500 g sárga burgonya
víz
olaj a sütéshez

150 g csemege uborka

Elkészítése: 

Szép busa és ponty szeletek megformázásakor leeső haldarabokat átnézem, a nagyobb szálkákat eltávolítom.

01_halkolbasz.jpg

A haldarabokat ledarálom, 3-4 milliméteres lyukazottságú tárcsát használok.

02_halkolbasz.jpg

Sózom, borsozom, és beledobom a vágott fokhagymát.

03_halkolbasz.jpg

A lime és a citrom leve és héja következik.

04_halkolbasz.jpg

Jól eldolgozom a masszát a wasabi porral. 

05_halkolbasz.jpg

Kolbásztöltővel sertés vékonybélbe töltöm. 

06_halkolbasz.jpg

Néhány helyen megszúrom a kolbászokat, erre azért van szükség, hogy a keletkező gőz és folyadék ne repessze szét a belet süléskor. 

07_halkolbasz.jpg

170 fokon készre sütöm, ez körülbelül 30 percet vesz igénybe.  

08_halkolbasz.jpg

A mártáshoz a tejfölt kikeverem, sózom, borsozom. 

09_halkolbasz.jpg

Elkeverem benne a wasabi port, a lime levet, és a mézet. 

10_halkolbasz.jpg

A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom. Sós vízben 5 percig főzőm.

11_halkolbasz.jpg

A krumplit leszűröm, hagyom kihűlni, megszáradni. 130 fokos olajban, addig sütöm, amíg a külseje megkérgesedik, de nem pirul meg. Kiszedem az olajból, papírtörlőre szedem, hagyom kihűlni.

12_halkolbasz.jpg

160 fokos olajban készre sütöm. Kívül ropogós, belül krémes a végedermény.

13_halkolbasz.jpg

A mártást tálba szedem, és vizitorma hajtásokkal díszítem. 

14_halkolbasz.jpg

Savanyú uborkát is felezek mellé a tálaláskor, a kolbászt ferdén nagyobb darabokra vágom. 

15_halkolbasz.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük