Tele a piac a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb körtékkel. Talán a legkézenfekvőbb megoldás, ha gyümölcsfeldolgozásról, tartósításról van szó a lekvárkészítés.
Mindig a megfelelő állag és íz eltalálására törekszünk. Számunkra az ideális lekvár krémes és darabos egyszerre, egyensúlyban vannak benne az édes és savanyú ízek.
Ezt úgy érjük el, hogy a gyümölcs harmadát / felét pürésítjük, valamint pektinnel sűrítjük, ez azért fontos, hogy a hőkezelés idejét le tudjuk csökkenteni, így maximálisan meg tudjuk őrizni az ízeket és a beltartalmi értéket, a darabos részt pedig a főzési idő végén adjuk hozzá. A cukor és az aszkorbinsav mennyiségével játszadozva, egy kis só hozzáadásával emeljük ki a gyümölcs ízét. Szerintünk így a legjobb.
Hozzávalók:
1000 g vilmoskörte
220 g kristálycukor
11 g pektin
6 g aszkorbinsav
pici só
Elkészítése:
A körtéket meghámozom, eltávolítom a magházukat.
Kockára vágom őket.
A körte felét a cukor kétharmad részével felteszem a tűzre.
A maradék cukorban elkeverem a pektint.
Az aszkorbinsavat belekeverem a cukros körtébe, ez azért fontos, hogy megakadályozzam a körtepép oxidálódását, bebarnulását. Körülbelül 2 percig főzöm.
A megpuhult körtét pürésítem a pektines cukorral, majd további 3 percig főzöm.
Most jöhet a pürébe a maradék kockára vágott körte.
Mindössze 3 percig főzöm tovább.
Enyhén ecetes vízben kifőzött üvegekbe töltöm.
A hosszabb eltarthatóság érdekében a megtöltött, kupakkal jól lezárt üvegeket 98 fokos vízfürdőben tartom 30-40 percig, így elérhetem a csíramentességet. Tartósítószerek nélkül, évekig elálló lekvár az eredmény.
Gyönyörű a színe, kiváló az állaga és nagyon finom.