Glutén- és cukormentes vargabéles

Glutén- és cukormentes vargabéles

00_vargabeles_riszteszta.jpg

Az Ázsiából érkező rizs alapú tésztaféleségek remek alapanyagul szolgálnak gluténmentes ételek elkészítéséhez. Íme egy retróba hajló klasszikus, a vargabéles gluténmentes változata. 

Hozzávalók: 

150 g cérnametélt risztésztából
500 g félszíros tehéntúró
100 g xilit
50 g tejföl (20%)
2 db tojás
1 db kezeletlen citrom
fél vaníliarúd
4-6 db rizslap (mérettől függ)
80 g étcsokoládé pasztilla

repceolaj a kenéshez
víz a rizstészta áztatásához

A tálaláshoz:

eperlekvár
bazsalikom hajtások

Elkészítés:

Beáztatom a rizstésztát néhány percre, azaz hideg vizet öntök rá. 

01_vargabeles_riszteszta.jpg

A túróhoz hozzáadom a tejfölt, xilit harmadát és a tojássárgákat.

02_vargabeles_riszteszta.jpg

Beleszórom a citrom vékonyan lereszelt héját.  

03_vargabeles_riszteszta.jpg

Belekerül a vaníliarúd kikapart belseje, fél citrom leve és egy kevés só. Alaposan összekeverem. 

04_vargabeles_riszteszta.jpg

A túróhoz keverem a beáztatott rizstésztát.

05_vargabeles_riszteszta.jpg

A tojásfehérjéket habbá verem a xilit kétharmadával. A felvert habbal lazítom a rizstésztás túrótölteléket. 

06_vargabeles_riszteszta.jpg

Két nedves konyharuha közé teszem a rizslapot 1 percre. Ennyi idő alatt kellő mennyiségű vizet szív magába ahhoz, hogy rugalmassá váljon.

07_vargabeles_riszteszta.jpg

A beáztatott lapokra helyezem a tölteléket és a csokoládédarabokat.   

08_vargabeles_riszteszta.jpg

A rizslapot két oldalon felhajtom, majd feltekerem. 

09_vargabeles_riszteszta.jpg

Repceolajjal kenem meg a béleseket. 

10_vargabeles_riszteszta.jpg

180 fokon 30-40 perc alatt sülnek meg. A felületük fényes, és érdekes mintázat alakul ki a külső réteg alatt kanyargó tésztaszálaknak köszönhetően.

11_vargabeles_riszteszta.jpg

Még melegében kettévágom és a tányérra rakom. Mellészedem a meglangyosított eperlekvárt, amit apró bazsalikomlevelekkel szórok meg. 

12_vargabeles_riszteszta.jpg

2 thoughts on “Glutén- és cukormentes vargabéles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük