
Az Ázsiából érkező rizs alapú tésztaféleségek remek alapanyagul szolgálnak gluténmentes ételek elkészítéséhez. Íme egy retróba hajló klasszikus, a vargabéles gluténmentes változata.
Hozzávalók:
150 g cérnametélt risztésztából
500 g félszíros tehéntúró
100 g xilit
50 g tejföl (20%)
2 db tojás
1 db kezeletlen citrom
fél vaníliarúd
4-6 db rizslap (mérettől függ)
80 g étcsokoládé pasztilla
só
repceolaj a kenéshez
víz a rizstészta áztatásához
A tálaláshoz:
eperlekvár
bazsalikom hajtások
Elkészítés:
Beáztatom a rizstésztát néhány percre, azaz hideg vizet öntök rá.

A túróhoz hozzáadom a tejfölt, xilit harmadát és a tojássárgákat.

Beleszórom a citrom vékonyan lereszelt héját.

Belekerül a vaníliarúd kikapart belseje, fél citrom leve és egy kevés só. Alaposan összekeverem.

A túróhoz keverem a beáztatott rizstésztát.

A tojásfehérjéket habbá verem a xilit kétharmadával. A felvert habbal lazítom a rizstésztás túrótölteléket.

Két nedves konyharuha közé teszem a rizslapot 1 percre. Ennyi idő alatt kellő mennyiségű vizet szív magába ahhoz, hogy rugalmassá váljon.

A beáztatott lapokra helyezem a tölteléket és a csokoládédarabokat.

A rizslapot két oldalon felhajtom, majd feltekerem.

Repceolajjal kenem meg a béleseket.

180 fokon 30-40 perc alatt sülnek meg. A felületük fényes, és érdekes mintázat alakul ki a külső réteg alatt kanyargó tésztaszálaknak köszönhetően.

Még melegében kettévágom és a tányérra rakom. Mellészedem a meglangyosított eperlekvárt, amit apró bazsalikomlevelekkel szórok meg.


Komolyan, hol tudok xilitet venni? Vegyszerboltban?
@C4rmin3:
xilit = nyírfacukor
Sok helyen lehet kapni. De gondolom más cukor-helyettesítő is megteszi.