Ez a bejegyzés arra hivatott, hogy megmutassuk, hogy milyen egyszerű a bolti, dobozos gyümölcsleveknél jobb ízű, kedvezőbb beltartalmi értékekkel bíró, egészségesebb, és nem utolsósorban olcsóbb gyümölcsitalt készíteni házilag. Az eltarthatósága szinte azonos a dobozos levekével, fénytől védett helyen remekül megőrzi a frissességét és világos színét. Sokkal finomabb, aroma gazdagabb, ráadásul a cukor, a só és az aszkorbinsav mennyiségével játszadozva a saját ízlésünkre formálhatjuk az itókát. Ezzel a módszerrel szinte bármilyen gyümölcslé elkészíthető a járulékos anyagok arányának változtatásával.
Hozzávalók:
500 g vilmoskörte
500 g szűrt víz vagy ásványvíz
110 g cukor vagy xilit
3 g aszkorbinsav
pici só
Elkészítése:
A körtéket meghámozom, eltávolítom a magházukat.
A felkockázott körte mehet egy edénybe.
Hozzáadom az aszkorbinsavat.
Jöhet a cukor.
Felöntöm a vízzel.
Pürésítem.
Pici sót tekerek hozzá.
Mehet a körtelé az előzetesen, forrásban lévő vízben sterilizált üvegekbe. Ha egy pár csepp ecetet tesztek a sterilizáló vízbe, megakadályozhatom a vízkőlerakódást az üvegek és a kupakok felületén.
A jól lezárt üvegeket 98 fokos vízfürdőbe teszem 30 percre, így hosszan eltartható ivólevet kapok. A gyümölcsleves üvegek méretétől függően növelni kell a hőkezelés időtartamát: 1 kg / óra.
Itt sorakoznak a kész körtenektáros üvegek, mehetnek a polcra. Téli délutánokon jól fog esni. 🙂