Körte ivólé

Körte ivólé

00_korte_ivole.jpg

Ez a bejegyzés arra hivatott, hogy megmutassuk, hogy milyen egyszerű a bolti, dobozos gyümölcsleveknél jobb ízű, kedvezőbb beltartalmi értékekkel bíró, egészségesebb, és nem utolsósorban olcsóbb gyümölcsitalt készíteni házilag. Az eltarthatósága szinte azonos a dobozos levekével, fénytől védett helyen remekül megőrzi a frissességét és világos színét. Sokkal finomabb, aroma gazdagabb, ráadásul a cukor, a só és az aszkorbinsav mennyiségével játszadozva a saját ízlésünkre formálhatjuk az itókát. Ezzel a módszerrel szinte bármilyen gyümölcslé elkészíthető a járulékos anyagok arányának változtatásával. 

01_korte_ivole.jpg

Hozzávalók:

500 g vilmoskörte
500 g szűrt víz vagy ásványvíz 
110 g cukor vagy xilit
3 g aszkorbinsav
pici só

Elkészítése:

 A körtéket meghámozom, eltávolítom a magházukat.

02_korte_ivole.jpg

A felkockázott körte mehet egy edénybe.

03_korte_ivole.jpg

Hozzáadom az aszkorbinsavat.

04_korte_ivole.jpg

Jöhet a cukor.

05_korte_ivole.jpg

Felöntöm a vízzel.

06_korte_ivole.jpg

Pürésítem.

07_korte_ivole.jpg

Pici sót tekerek hozzá.

08_korte_ivole.jpg

Mehet a körtelé az előzetesen, forrásban lévő vízben sterilizált üvegekbe. Ha egy pár csepp ecetet tesztek a sterilizáló vízbe, megakadályozhatom a vízkőlerakódást az üvegek és a kupakok felületén. 

09_korte_ivole.jpg

A jól lezárt üvegeket 98 fokos vízfürdőbe teszem 30 percre, így hosszan eltartható ivólevet kapok. A gyümölcsleves üvegek méretétől függően növelni kell a hőkezelés időtartamát: 1 kg / óra.

10_korte_ivole.jpg

Itt sorakoznak a kész körtenektáros üvegek, mehetnek a polcra. Téli délutánokon jól fog esni. 🙂 

11_korte_ivole.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük