A csabai karaj egy igazi retró klasszikus, családi összejövetelek kedvelt étele a mai napig akár melegen, akár hidegtálon majonézes salátával.
A körete nálunk pirított káposzta lett édes, krémes paszternákpürével.
A megszokott elkészítési módon néhány dolgot változtattunk természetesen. Ami rögtön szembetűnik, hogy nem egy, de három kolbász került a húsba. A többi a receptből kiderül. 🙂
Hozzávalók:
A karajhoz:
1500 g csontos karaj
3 szál füstölt kolbász (nem túl száraz, karaj hosszúságával megegyező)
300 g száraz fehérbor
2 fej vöröshagyma
3+3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt babér
friss fűszerek: zsálya, lestyán, majoranna, baszalikom, kakukkfű
só
bors
A paszternákpüréhez:
300 g paszternák
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
400 g tej
só
bors
A káposztához:
650 g fejes káposzta
500 g savanyú káposzta
500 g hagyma
1 db babér
½ teáskanál kömény
olívaolaj
só
bors
réti here a tálaláshoz
Elkészítése:
A karaj külső részén levő hártyát bevagdosom.
A kolbász bőrét eltávolítom.
Felszúrom a karajt három helyen.
A kolbászokat a lukakba tolom.
A megtöltött karajba dörzsölöm a sót, borsot, köményt, babért és 3 gerezd apróra vágott fokhagymát.
A hagymát, a maradék 3 gerezd fokhagymát és a friss fűszereket egy tepsibe teszem, majd egy rácsot helyezek rá.
Ráöntöm a fehérbort.
A rácsra teszem a betöltött, befűszerezett karajt és alufóliával letakarom. Így sütöm 70-80 percig 180 fokon.
Elkészítem a paszternák pürét. Meghámozom a paszternákot, és kockára vágom.
Kevés olívaolajon megpirítom a hagymát, majd a fokhagymát.
Rádobom a paszternákot.
Sózom, borsozom, felöntöm a tejjel és puhára főzöm.
Rúdmixerrel pürésítem és szitán átpasszírozom.
Elkészítem a káposztát. Kevés olívaolajon kipattogtatom a köményt, megpörkölöm kicsit a babért.
Rádobom a hagymát, lepirítom.
Sózom, borsozom, belepirítom a fokhagymát is.
Ezután rádobom a csíkozott káposztát, amit szintén lepirítok.
Jöhet a kiöblített savanyú káposzta.
Remekül néz ki.
A húsról leveszem az alufóliát, és saját levével locsolgatva további 25-30 perc alatt pirosra sütöm. Így alakítom ki rajta az ízekben, pörzsanyagokban gazdag réteget.
Elkészült a karaj. Tálalásig langyos helyen pihentetem.
A karaj alatt összegyűlt ízes, hagymás levet egy edénybe öntöm. (A zöldfűszereket eltávolítom belőle.)
Rúdmixerrel pürésítem, szitán átpasszírozom. Ez lesz a tányéron a mártás.
A karajt óvatosan vágom le a csontról és szeletelem.
Réti here virággal díszítettem a tányért, aminek íze remekül harmonizál a paszternákkal.
Sziasztok!
Elkészítettem a múltkori körtekaramelletek, csokiba öntve, megbolondítva egy kis brandyvel 🙂 fincsi lett! :)))) köszi az ötletet
mesecsoki.blogspot.hu/2016/11/kortekaramelles-pear-caramel.html
@moondream: Örülök, hogy ízlett. :)) Köszi a hivatkozást is.