Csabai karaj

Csabai karaj

00_csabai_karaj.jpg

A csabai karaj egy igazi retró klasszikus, családi összejövetelek kedvelt étele a mai napig akár melegen, akár hidegtálon majonézes salátával.

A körete nálunk pirított káposzta lett édes, krémes paszternákpürével.

A megszokott elkészítési módon néhány dolgot változtattunk természetesen. Ami rögtön szembetűnik, hogy nem egy, de három kolbász került a húsba. A többi a receptből kiderül. 🙂

Hozzávalók:

A karajhoz:

1500 g csontos karaj
3 szál füstölt kolbász (nem túl száraz, karaj hosszúságával megegyező)
300 g száraz fehérbor
2 fej vöröshagyma
3+3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt babér
friss fűszerek: zsálya, lestyán, majoranna, baszalikom, kakukkfű

bors

A paszternákpüréhez:

300 g paszternák
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
400 g tej

bors

A káposztához:

650 g fejes káposzta
500 g savanyú káposzta
500 g hagyma
1 db babér
½ teáskanál kömény
olívaolaj

bors

réti here a tálaláshoz

Elkészítése:

A karaj külső részén levő hártyát bevagdosom. 

01_csabai_karaj.jpg

A kolbász bőrét eltávolítom.  

02_csabai_karaj.jpg

Felszúrom a karajt három helyen.

03_csabai_karaj.jpg

A kolbászokat a lukakba tolom. 

04_csabai_karaj.jpg

A megtöltött karajba dörzsölöm a sót, borsot, köményt, babért és 3 gerezd apróra vágott fokhagymát.

05_csabai_karaj.jpg

A hagymát, a maradék 3 gerezd fokhagymát és a friss fűszereket egy tepsibe teszem, majd egy rácsot helyezek rá.  

06_csabai_karaj.jpg

Ráöntöm a fehérbort.

07_csabai_karaj.jpg

A rácsra teszem a betöltött, befűszerezett karajt és alufóliával letakarom. Így sütöm 70-80 percig 180 fokon.

08_csabai_karaj.jpg

Elkészítem a paszternák pürét. Meghámozom a paszternákot, és kockára vágom. 

11_csabai_karaj.jpg

Kevés olívaolajon megpirítom a hagymát, majd a fokhagymát. 

12_csabai_karaj.jpg

Rádobom a paszternákot.

13_csabai_karaj.jpg

Sózom, borsozom, felöntöm a tejjel és puhára főzöm.

14_csabai_karaj.jpg

Rúdmixerrel pürésítem és szitán átpasszírozom. 

26_csabai_karaj.jpg

Elkészítem a káposztát. Kevés olívaolajon kipattogtatom a köményt, megpörkölöm kicsit a babért. 

16_csabai_karaj.jpg

Rádobom a hagymát, lepirítom. 

17_csabai_karaj.jpg

Sózom, borsozom, belepirítom a fokhagymát is. 

18_csabai_karaj.jpg

Ezután rádobom a csíkozott káposztát, amit szintén lepirítok.

19_csabai_karaj.jpg

Jöhet a kiöblített savanyú káposzta. 

20_csabai_karaj.jpg

Remekül néz ki. 

21_csabai_karaj.jpg

A húsról leveszem az alufóliát, és saját levével locsolgatva további 25-30 perc alatt pirosra sütöm. Így alakítom ki rajta az ízekben, pörzsanyagokban gazdag réteget. 

09_csabai_karaj.jpg

Elkészült a karaj. Tálalásig langyos helyen pihentetem. 

10_csabai_karaj.jpg

A karaj alatt összegyűlt ízes, hagymás levet egy edénybe öntöm. (A zöldfűszereket eltávolítom belőle.)

22_csabai_karaj.jpg

Rúdmixerrel pürésítem, szitán átpasszírozom. Ez lesz a tányéron a mártás. 

23_csabai_karaj.jpg

A karajt óvatosan vágom le a csontról és szeletelem.

24_csabai_karaj.jpg

Réti here virággal díszítettem a tányért, aminek íze remekül harmonizál a paszternákkal.

25_csabai_karaj.jpg

2 thoughts on “Csabai karaj

Hozzászólás a(z) Citrom Disznó bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük