Zöldmorzsás szűz babbal és sütőtökkel

Zöldmorzsás szűz babbal és sütőtökkel

00_szuz_zoldmorzsa.jpg

Lassan annyira lehűl a levegő, hogy a kertben a zöld fűszereink feladják a küzdelmet az elemekkel. Szerettünk volna még valami nagyon finomat és szépet csinálni belőlük. Gyönyörű szűzpecsenyét kaptunk és igen szép idényzöldségeket, melyek közül a pézsmatököt és a frissen fejtett tűzbabot használtuk fel a szűz mellé ezen a tányéron. A hús külső felületére egy fűszeres morzsakérget sütöttünk, élénk „moharétegként” virít a képeken a ropogós felület. 

Hozzávalók:  

A tökpüréhez:

1 db sütőtök
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
75 g tejszín

bors

A babhoz:

400 g friss tűzbab
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
250 g száraz fehérbor
80 g vaj
pici őrölt babér
2 ág borsikafű
olívaolaj

bors

A szűzhöz:

2 db sertésszűz középső, egyformán vastag része
45 g morzsa
1 gerezd fokhagyma
50 g parmezán
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor friss zöldfűszer (petrezselyem, zeller, bazsalikom, oregano)
dijoni mutár

bors

Elkészítése: 

A tököt kettéhasítom, kikaparom, cikkekre vágom és egy sütőpapírozott tepsibe teszem. 180 fokon 50 percig sütöm.

01_sutotok.jpg

Elkészítem a babragut. A babhoz szánt hagymát kockára vágom és enyhén lepirítom, majd rádobom az apróra vágott fokhagymát. 

01_szuz_zoldmorzsa.jpg

Beleszórom a tűzbabot. 

02_szuz_zoldmorzsa.jpg

Sózom, borsozom. 

03_szuz_zoldmorzsa.jpg

Őrölt babért is teszek hozzá, de csak egy keveset. 

04_szuz_zoldmorzsa.jpg

Néhány ágacska borsikafű kerül bele. 

05_szuz_zoldmorzsa.jpg

Felöntöm a fehérborral. 

06_szuz_zoldmorzsa.jpg

Hozzáadom a vajat is.

07_szuz_zoldmorzsa.jpg

 Lefedem egy sütőpapírból vágott koronggal, aminek előzetesen egy lyukat vágok a közepére. 

08_szuz_zoldmorzsa.jpg

 30-40 perc alatt lassú tűzön készre párolom.  

09_szuz_zoldmorzsa.jpg

Elkészítem a tökpürét. A kockára vágott hagymát lepirítom, rádobom a finomra vágott fokhagymát, és összepirítom.  

02_sutotok.jpg

A megsült tökszeleteket kivájom a héjukból és egy edénybe szedem.   

03_sutotok.jpg

Rászedem a pirított hagymát.  

04_sutotok.jpg

Sózom, borsozom. 

05_sutotok.jpg

Rúdmixerrel pürésítem, közben hozzáadom a tejszínt, szép krémesre pörgetem. 

06_sutotok.jpg

 A fűszerekkel jól bedörzsölöm a szüzet. 

10_szuz_zoldmorzsa.jpg

Szépen, minden oldalról körbesütöm. 

11_szuz_zoldmorzsa.jpg

Elkészítem a zöld morzsát. A fűszercsokrot megszabadítom a vastagabb száraktól, és a leveleket összevágom. 

fuszerek.jpg

Egy aprítóba teszem a morzsát az összevágott zöldfűszerrel.

12_szuz_zoldmorzsa.jpg

 Mellédobom a fokhagymát és a reszelt parmezánt.  

13_szuz_zoldmorzsa.jpg

Pár csepp olívaolaj is a tégelybe kerül.  

oliva.jpg

 Sózom és összedarálom az egészet. 

14_szuz_zoldmorzsa.jpg

 Az elősütött szüzet megkenem mustárral. 

15_szuz_zoldmorzsa.jpg

 Beleforgatom a morzsába. Sütőpapírozott tepsibe teszem és 180 fokon 12 percig sütöm. 

16_szuz_zoldmorzsa.jpg

Tálaláskor vastagabb szeleteket vágok a szűzből, alulra kerül a tökpüré, rá a bab, és mellé a szép élénkzöld szűzszeletek. A színek játékát erősítendő tettem a tányérra az árvácskavirágot.

17_szuz_zoldmorzsa.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük