A hideg beköszöntével, amikor már a piacokon nehezebben kapni jó minőségű zöldségféléket, előszeretettel készítünk és fogyasztunk különböző csírákat. A boltokban kapható csírák esetében gyakran előfordul, hogy már nem elég frissek, amire az asztalra kerülnek, hiszen miután kiszerelésre kerülnek a napi átmosás elmarad, enélkül pedig a csíra rothadásnak indul.
A bolti ár töredékéért készíthető el házilag: mindössze egy kis törődés, jó minőségű, csávázatlan mag, víz és egy kiluggatott tetejű befőttesüveg szükséges hozzá.
Hozzávalók:
retekmag (csíráztatáshoz való)
víz
Elkészítése:
Már régóta használom ezt a kilukasztgatott befőttes kupakot erre a célra. Sokat próbált, patinás darab, jól láthatóak rajta a rozsdafoltok a folyamatos párás közeg miatt.
Az üvegbe szórom a retekmagot.
Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Lezárom a kupakkal, és 24 óráig áztatom a retekmagokat.
Egy nap elteltével leöntöm róla a vizet és világos helyre teszem, tűző nap nem érheti, ott hamar kiszáradna.
2-3 naposan a kicsi csírák így néznek ki. Minden nap átmosom friss vízzel és jól lecsepegtetem.
4-5 naposak a kicsikék. Egy nap sem telhet el átmosás nélkül!
Egy minidzsungel alakult ki a befőttesüvegben.
A retekcsíra fogyasztásra kész. Telt retek ízű, friss, enyhén csípős csemege az eredmény.
Próbáld ki mustármaggal vagy keverd össze a kettőt.
hol veszel retekmagot?
@babramegy: Ezt a csomagot az Oázisban vettük.
@babramegy: intersparban is mindig van