Retekcsíra

Retekcsíra

00_retekcsira.jpg

A hideg beköszöntével, amikor már a piacokon nehezebben kapni jó minőségű zöldségféléket, előszeretettel készítünk és fogyasztunk különböző csírákat. A boltokban kapható csírák esetében gyakran előfordul, hogy már nem elég frissek, amire az asztalra kerülnek, hiszen miután kiszerelésre kerülnek a napi átmosás elmarad, enélkül pedig a csíra rothadásnak indul.

A bolti ár töredékéért készíthető el házilag: mindössze egy kis törődés, jó minőségű, csávázatlan mag, víz és egy kiluggatott tetejű befőttesüveg szükséges hozzá.

Hozzávalók: 

retekmag (csíráztatáshoz való)
víz

Elkészítése: 

Már régóta használom ezt a kilukasztgatott befőttes kupakot erre a célra. Sokat próbált, patinás darab, jól láthatóak rajta a rozsdafoltok a folyamatos párás közeg miatt.

01_retekcsira.jpg

 Az üvegbe szórom a retekmagot. 

02_retekcsira.jpg

 Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje.

03_retekcsira.jpg

Lezárom a kupakkal, és 24 óráig áztatom a retekmagokat. 

04_retekcsira.jpg

Egy nap elteltével leöntöm róla a vizet és világos helyre teszem, tűző nap nem érheti, ott hamar kiszáradna.

05_retekcsira.jpg

2-3 naposan a kicsi csírák így néznek ki. Minden nap átmosom friss vízzel és jól lecsepegtetem. 

06_retekcsira.jpg

 4-5 naposak a kicsikék. Egy nap sem telhet el átmosás nélkül!

07_retekcsira.jpg

Egy minidzsungel alakult ki a befőttesüvegben. 

08_retekcsira.jpg

A retekcsíra fogyasztásra kész. Telt retek ízű, friss, enyhén csípős csemege az eredmény. 

09_retekcsira.jpg

4 thoughts on “Retekcsíra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük