Zabkolbász

Zabkolbász

00_gabonakolbasz.jpg

Az egyik vegetáriánus barátunk, amikor vendégségbe érkezett hozzánk, nagy átéléssel szaglászta az előszobában logó házi füstölt kolbászainkat. Láthatóan tetszett neki az ízesítés, a fűszeres, füstölt ízvilág, ami illatok formájában érezhető volt. Azt találtam ki, hogy készítek neki hús nélküli kolbászt. Ez az igazi húsevők számára, mint amilyen én is vagyok, valami olyasmi lehet, mint a sörivóknak az alkoholmentes sör, vagy az autóversenyzőnek az automata váltó.

Zabkását ízesítettem klasszikus kolbászhoz való fűszerekkel és folyékony füsttel addig, amíg engem is meglepő hasonlóságot nem produkált a keverék a kolbászhúséval. Mindezt cellulóz alapú műbélbe töltöttem és sütőben kicsit kiszárítottam. A hasonlóság állagban és ízben is megdöbbentő. Szívesen eszegettem én is a nálunk maradt szálat, amit nem adtunk oda, mert kicsit kirepedt. Nagy sikert aratott vega körökben, készítsétek el ti is!  

Hozzávalók: 

1000 g zab
3000 g + 300 g víz
80 g fűszerpaprika
40 g só
15 g vöröshagymapor
15 g fokhagymapor
7 g őrölt kömény
150 g paradicsompüré
folyékony füst
chili
75 g zabliszt
cellulóz alapú műbél

Elkészítése: 

A zabszemeket 170 fokos sütőben, gyakran rázogatva enyhén megpörkölöm. 

01_gabonakolbasz.jpg

Beáztatom, akár több napig is maradhat rajta a víz, ilyenkor hűteni kell. 

02_gabonakolbasz.jpg

Egy olyan fazékban teszem fel főni aminek az alja jó vastag, és remekül elosztja a hőt, így nem ég le a kása akkor sem, amikor már sűrűsödni kezd. Az enyhén sós vízben körülbelül 2,5 óra alatt puhulnak meg a zabszemek. A vizet folyamatosan pótolom, összesen 3 liternyit használok fel a főzés során.

03_gabonakolbasz.jpg

Amikor a zabszemek teljesen puhára főttek az 1/3 részét aprítóban pépesítem. 

05_gabonakolbasz.jpg

Hozzáadom a pépes részt a szemes részhez. 

06_gabonakolbasz.jpg

A fűszerekből, 300 g vízből és a paradicsompüréből krémet turmixolok, és ezt is a zabkásához adom. 

07_gabonakolbasz.jpg

Alaposan összekeverem. 

08_gabonakolbasz.jpg

Nem baj, ha egy picit csíp, jöhet a házi chilikrém.

11_gabonakolbasz.jpg

Végül egy kevés zablisztet keverek bele, hogy a felesleges folyadékot megkösse s hőkezelés során. 

12_gabonakolbasz.jpg

Egy utolsó alapos összedolgozás következik. 

13_gabonakolbasz.jpg

A töltelék kis mennyiségére való tekintettel nem üzemeltük be a kolbásztöltőnket, hanem nyomózsákkal töltjük meg az előzőleg beáztatott cellulóz belet.

14_gabonakolbasz.jpg

A zabkolbászok mindkét végét jó erősen bekötöm spárgával.  

15_gabonakolbasz.jpg

Íme, itt sorakoznak a fél kilós vegakolbászaim. 

16_gabonakolbasz.jpg

3 órán keresztül sültek, száradtak a kolbászok 120 fokos, légkeveréses sütőben. Húsevőket is meglepő kolbász ízt sikerült elérni, fogyasztása közben a vegák is raptorokká váltak. 😉

17_gabonakolbasz.jpg

9 thoughts on “Zabkolbász

  1. Azt lehet tudni miért zab-ból és nem más gabonából készült? Zabpehellyel is működhet? Akkor kevésbé lesz márványos…

  2. Ha egy vega kolbászt akar enni akkor egyen kolbászt, de a zabosított kolbász nem kolbász, hisz a kolbász alapja, sőt szinte mindene a hús, illetve az állat alkatrészei (rizs nem számít bele). Nevezzük inkább zab hengernek, talán még hegyezni is lehet.

  3. Ha lefagyasztanánk ezt a jó kis kolbászt, akkor kiengedés után is ilyen jól szeletelhető? Én barnarizzsel próbáltam, igaz, nem műbélbe töltve. Hely hiányában fagyasztóban van, de kiengedés után morzsálódik.
    Én örülök a receptnek, főleg, hogy húsevő készítette! 🙂
    (vegalife.blog.hu/2017/01/03/gabonakolbasz – erről beszéltem, hogy morzsálódik.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük