Az egyik vegetáriánus barátunk, amikor vendégségbe érkezett hozzánk, nagy átéléssel szaglászta az előszobában logó házi füstölt kolbászainkat. Láthatóan tetszett neki az ízesítés, a fűszeres, füstölt ízvilág, ami illatok formájában érezhető volt. Azt találtam ki, hogy készítek neki hús nélküli kolbászt. Ez az igazi húsevők számára, mint amilyen én is vagyok, valami olyasmi lehet, mint a sörivóknak az alkoholmentes sör, vagy az autóversenyzőnek az automata váltó.
Zabkását ízesítettem klasszikus kolbászhoz való fűszerekkel és folyékony füsttel addig, amíg engem is meglepő hasonlóságot nem produkált a keverék a kolbászhúséval. Mindezt cellulóz alapú műbélbe töltöttem és sütőben kicsit kiszárítottam. A hasonlóság állagban és ízben is megdöbbentő. Szívesen eszegettem én is a nálunk maradt szálat, amit nem adtunk oda, mert kicsit kirepedt. Nagy sikert aratott vega körökben, készítsétek el ti is!
Hozzávalók:
1000 g zab
3000 g + 300 g víz
80 g fűszerpaprika
40 g só
15 g vöröshagymapor
15 g fokhagymapor
7 g őrölt kömény
150 g paradicsompüré
folyékony füst
chili
75 g zabliszt
cellulóz alapú műbél
Elkészítése:
A zabszemeket 170 fokos sütőben, gyakran rázogatva enyhén megpörkölöm.
Beáztatom, akár több napig is maradhat rajta a víz, ilyenkor hűteni kell.
Egy olyan fazékban teszem fel főni aminek az alja jó vastag, és remekül elosztja a hőt, így nem ég le a kása akkor sem, amikor már sűrűsödni kezd. Az enyhén sós vízben körülbelül 2,5 óra alatt puhulnak meg a zabszemek. A vizet folyamatosan pótolom, összesen 3 liternyit használok fel a főzés során.
Amikor a zabszemek teljesen puhára főttek az 1/3 részét aprítóban pépesítem.
Hozzáadom a pépes részt a szemes részhez.
A fűszerekből, 300 g vízből és a paradicsompüréből krémet turmixolok, és ezt is a zabkásához adom.
Alaposan összekeverem.
Nem baj, ha egy picit csíp, jöhet a házi chilikrém.
Végül egy kevés zablisztet keverek bele, hogy a felesleges folyadékot megkösse s hőkezelés során.
Egy utolsó alapos összedolgozás következik.
A töltelék kis mennyiségére való tekintettel nem üzemeltük be a kolbásztöltőnket, hanem nyomózsákkal töltjük meg az előzőleg beáztatott cellulóz belet.
A zabkolbászok mindkét végét jó erősen bekötöm spárgával.
Íme, itt sorakoznak a fél kilós vegakolbászaim.
3 órán keresztül sültek, száradtak a kolbászok 120 fokos, légkeveréses sütőben. Húsevőket is meglepő kolbász ízt sikerült elérni, fogyasztása közben a vegák is raptorokká váltak. 😉
A zabkolbász legalább akkora élmény lehet, dugni egy csajjal, akinek pöcse van…
@Dzsontra Volta: Ne meséld tovább! Már ez is sokszorosa annak, amiit sohasem akarnánk megtudni!
Azt lehet tudni miért zab-ból és nem más gabonából készült? Zabpehellyel is működhet? Akkor kevésbé lesz márványos…
Ha egy vega kolbászt akar enni akkor egyen kolbászt, de a zabosított kolbász nem kolbász, hisz a kolbász alapja, sőt szinte mindene a hús, illetve az állat alkatrészei (rizs nem számít bele). Nevezzük inkább zab hengernek, talán még hegyezni is lehet.
Ha lefagyasztanánk ezt a jó kis kolbászt, akkor kiengedés után is ilyen jól szeletelhető? Én barnarizzsel próbáltam, igaz, nem műbélbe töltve. Hely hiányában fagyasztóban van, de kiengedés után morzsálódik.
Én örülök a receptnek, főleg, hogy húsevő készítette! 🙂
(vegalife.blog.hu/2017/01/03/gabonakolbasz – erről beszéltem, hogy morzsálódik.)
@Dzsontra Volta: Ezt te biztosan jobban tudod, mi még nem próbáltuk… :PP
@Egy Hun Hunniából: Ha csak zabpehelyből lenne, akkor nem lenne mozaikos. Zabpehely csak a pépes részhez lenne jó. A zab könnyen beszerezhető, finom és egészséges.
@VegaLife: Le lehet fagyasztani, nem morzsálódik. Örülünk, hogy tetszik a recept! 🙂
Nagyon ígéretes! Meg fogom csinálni:)))))