Tejszínes, gombás csirkemell

Tejszínes, gombás csirkemell

00_tejszines_gombas.jpg

A tejszínes, gombás csirkemell egy igazi klasszikus, amit megpróbáltunk egy kicsit változatosabbá tenni. Na nem azért, mert az „eredeti” nem elég finom, de egy kis kísérletezgetés sosem árt. Az ihletet a kertben szépen cseperedő fűszernövények adták, amelyekből bőven tettünk a mártásba. A jázmin rizst sáfránnyal színeztük, hogy még kívánatosabb legyen az étel. Az egészet pirított, balzsamecetes gombával és még egy adag zöldfűszerrel koronáztuk meg.

01_tejszines_gombas.jpg

Hozzávalók:

500 g csirkemell
500 g csiperke gomba
olívaolaj
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g tejföl (20%)
100 g mascarpone
100 g tejszín (30%)
100 g tej (2,8%)
zöldfűszerek: petrezselyem, kapor, metélőhagyma, tárkony, kakukkfű, oregano, zsálya (utóbbi 4-ből csak egy kevés)
fehér balzsamecet
fehérbors

200 g jázmin rizs
400 g víz
néhány szál sáfrány

Elkészítése:

A sáfrányt meleg vízbe áztatom, hogy kioldódjon a színe.

06_tejszines_gombas.jpg

A rizst megmosom, hozzáöntöm a vizet és a sáfrányos vizet is. (Összesen 400 g a folyadék.) A rizst főzöm 5-6 percig, majd elzárom alatta a gázt, lefedem és hagyom duzzadni kb. 15 percet.

05_tejszines_gombas.jpg

A csirkemellet olívaolajon megpirítom.

15_tejszines_gombas.jpg

Ízesítem sóval és egy kevés fehérborssal.

16_tejszines_gombas.jpg

A megmosott, cikkekre vágott gombát is olívaolajon pirítom le.

02_tejszines_gombas.jpg

Sózom, amikor már megpirult.

03_tejszines_gombas.jpg

A gomba háromnegyed részét a csirkemellhez adom.

17_tejszines_gombas.jpg

A serpenyőben maradt negyed rész gombára löttyintek egy kevés fehér balzsamecetet.

04_tejszines_gombas.jpg

A hagymát enyhén megpirítom, az utolsó 1 percben hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is.

07_tejszines_gombas.jpg

A hagymaféléket összeturmixolom a mascarponével, tejszínnel, tejföllel és a tejjel, majd ráöntöm a csirkemellre, összemelegítem.

18_tejszines_gombas.jpg

Az utolsó pillanatban kerülnek bele a zöldfűszerek.

19_tejszines_gombas.jpg

A sáfrányos rizst egy gyűrű segítségével megformázom, köré szedek a csirkemellből. Elhelyezek néhány ecetes gombacikket is a tányéron, végül pedig néhány zölddel teszem teljessé a látványt.

20_tejszines_gombas.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük