A tejszínes, gombás csirkemell egy igazi klasszikus, amit megpróbáltunk egy kicsit változatosabbá tenni. Na nem azért, mert az „eredeti” nem elég finom, de egy kis kísérletezgetés sosem árt. Az ihletet a kertben szépen cseperedő fűszernövények adták, amelyekből bőven tettünk a mártásba. A jázmin rizst sáfránnyal színeztük, hogy még kívánatosabb legyen az étel. Az egészet pirított, balzsamecetes gombával és még egy adag zöldfűszerrel koronáztuk meg.
Hozzávalók:
500 g csirkemell
500 g csiperke gomba
olívaolaj
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
100 g tejföl (20%)
100 g mascarpone
100 g tejszín (30%)
100 g tej (2,8%)
zöldfűszerek: petrezselyem, kapor, metélőhagyma, tárkony, kakukkfű, oregano, zsálya (utóbbi 4-ből csak egy kevés)
fehér balzsamecet
fehérbors
só
200 g jázmin rizs
400 g víz
néhány szál sáfrány
só
Elkészítése:
A sáfrányt meleg vízbe áztatom, hogy kioldódjon a színe.
A rizst megmosom, hozzáöntöm a vizet és a sáfrányos vizet is. (Összesen 400 g a folyadék.) A rizst főzöm 5-6 percig, majd elzárom alatta a gázt, lefedem és hagyom duzzadni kb. 15 percet.
A csirkemellet olívaolajon megpirítom.
Ízesítem sóval és egy kevés fehérborssal.
A megmosott, cikkekre vágott gombát is olívaolajon pirítom le.
Sózom, amikor már megpirult.
A gomba háromnegyed részét a csirkemellhez adom.
A serpenyőben maradt negyed rész gombára löttyintek egy kevés fehér balzsamecetet.
A hagymát enyhén megpirítom, az utolsó 1 percben hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is.
A hagymaféléket összeturmixolom a mascarponével, tejszínnel, tejföllel és a tejjel, majd ráöntöm a csirkemellre, összemelegítem.
Az utolsó pillanatban kerülnek bele a zöldfűszerek.
A sáfrányos rizst egy gyűrű segítségével megformázom, köré szedek a csirkemellből. Elhelyezek néhány ecetes gombacikket is a tányéron, végül pedig néhány zölddel teszem teljessé a látványt.