Cideres karaj édesburgonyával

Cideres karaj édesburgonyával

00_karaj_cider.jpg

Ez az étel igazán fenséges lett. Az ízek is szuperek és látványnak sem utolsó. A karajt alacsony hőfokon, sokáig sütöttük száraz cider és egy kis rebarbara kíséretében. Ezzel a módszerrel a hús nagyon puha és szaftos lett.

A mártást a cideres, húsos szaftból készítettük, amely kellően savanykás lett, hogy az édesburgonya pürét megfelelően ellensúlyozza, kiegészítse. Saját termesztésű cékla csírák, zsálya és kakukkfű virágok kerültek még a tányérra.

Hozzávalók:

A sülthöz:

1000 g bőrős karaj
250 g száraz cider
60 g rebarbara

bors

A körethez:

1000 g fehér húsú édesburgonya
30 g zsír (ami kisült a húsból)
120 g tejföl

A mártáshoz:

a sült szaftja
1-2 g Sosa gelespressa vagy xantan

A tálaláshoz:

cékla hajtások
zsálya virágok
kakukkfű virágok

Elkészítése:

A karaj bőrét bevagdosom, majd jó alaposan bedörzsölöm a húst sóval és borssal.

01_karaj_cider.jpg

Tepsibe teszem, és aláöntöm a cidert.

02_karaj_cider.jpg

A rebarbarát nagyobb darabokra vágom, és a tepsibe szóróm.

03_karaj_cider.jpg

Alufóliával lefedve 120 fokon 7 órán keresztül sütöm.

04_karaj_cider.jpg

Ez idő leteltével a hús szaftosra puhul.

05_karaj_cider.jpg

A batátát meghámozom, nagyobb darabokra vágom és sütőpapírral borított lemezre teszem.

06_karaj_cider.jpg

Én a húst két fázisban sütöttem, mert csak másnap tálaltam, így a sült megdermedt zsírját használtam a batátához.

07_karaj_cider.jpg

Sózom, majd 180 fokos sütőben puhára sütöm.

08_karaj_cider.jpg

Pürésítem a tejföllel.

10_karaj_cider.jpg

A húst beteszem egy picit a sütőbe, hogy a szaft felolvadjon, leöntöm azt egy lábosba, a rebarbara darabokat eltávolítom. A mártást felforralom és besűrítem a gelespressával.

11_karaj_cider.jpg

A hús mehet vissza a sütőbe. Átmelegítem, majd 200 fokon, légkeveréses fokozaton ropogósra sütöm a bőrt.

12_karaj_cider.jpg

Hagyom pihenni néhány percet, majd jó két centis szeleteket vágok belőle.

13_karaj_cider.jpg

A püré édességét remekül ellensúlyozza a savanykás mártás. A hús igazán omlós lett. A hajtások, virágok nem csak a látványért felelnek, hanem ízükkel is hozzájárulnak egy-egy falat ízéhez. 

14_karaj_cider.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük