Ananász befőtt

Ananász befőtt

00_ananasz_befott.jpg

Az ananász az egyik kedvenc déligyümölcsünk, használjuk köretekbe, ragukba, desszertekbe. A só nagyon jól kiemeli az ízét, remek és különleges harmóniát alkot répafélékkel, káposztafélékkel, retekfélékkel. Jól párosítható tárkonnyal, rozmaringgal, kakukkfűvel, borsikafűvel, borsfélékkel. Ritkán kapni érett ananászt, addig a pontig érdemes várni a felhasználásával, amíg enyhén kezd bepuhulni, és édes, jellegzetes illatot áraszt. Ilyenkor van a legteltebb aromája. Mi is kivártuk ezt az állapotot, mielőtt üvegbe tettük volna. 

Hozzávalók:

1 db ananász
100 g víz
25 g cukor vagy 35 g eritrit
3 g só

Elkészítése:

 Az ananászt a két végétől megszabadítom, meghámozom.

01_ananasz_befott.jpg

Spirálisan kivágom belőle a barnás, kemény, gödröcskéket. 

02_ananasz_befott.jpg

1-1,5 centis karikákra vágom, és kiszúrom a közepén található keményebb, rostos részt.

03_ananasz_befott.jpg

Kifőzéssel sterilizált üvegbe teszem a szeleteket. 

04_ananasz_befott.jpg

A vízből, cukorból, sóból szirupot főzök, és az üvegbe töltöm. Kocogtatással érem el hogy ne maradjon légbuborék az ananászszeletek között. A só nagyon fontos, szépen kiemeli az ananász ízét.

05_ananasz_befott.jpg

Az üveget lezárom, és 98 fokos vízfürdőbe teszem 55 percre. Ha kihűlt, mehet a polcra. Fénytől védett helyen sokáig eláll.

06_ananasz_befott.jpg

Az ananászkonzerv esetenként fémízűvé válik a konzervdoboztól, de az üveges ananászkonzervünk üde és tiszta ízű, élénk színű. 

07_ananasz_befott.jpg

2 thoughts on “Ananász befőtt

  1. Khmm.. nyilván finom és én is szeretem az ananász befőttet, meg a dzsem is szuper. Viszont ha nem is mindig érettet, de mindig lehet ananászt kapni. Érdemes a friss gyümölcsöt cukorban fürdetni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük