Az ananász az egyik kedvenc déligyümölcsünk, használjuk köretekbe, ragukba, desszertekbe. A só nagyon jól kiemeli az ízét, remek és különleges harmóniát alkot répafélékkel, káposztafélékkel, retekfélékkel. Jól párosítható tárkonnyal, rozmaringgal, kakukkfűvel, borsikafűvel, borsfélékkel. Ritkán kapni érett ananászt, addig a pontig érdemes várni a felhasználásával, amíg enyhén kezd bepuhulni, és édes, jellegzetes illatot áraszt. Ilyenkor van a legteltebb aromája. Mi is kivártuk ezt az állapotot, mielőtt üvegbe tettük volna.
Hozzávalók:
1 db ananász
100 g víz
25 g cukor vagy 35 g eritrit
3 g só
Elkészítése:
Az ananászt a két végétől megszabadítom, meghámozom.
Spirálisan kivágom belőle a barnás, kemény, gödröcskéket.
1-1,5 centis karikákra vágom, és kiszúrom a közepén található keményebb, rostos részt.
Kifőzéssel sterilizált üvegbe teszem a szeleteket.
A vízből, cukorból, sóból szirupot főzök, és az üvegbe töltöm. Kocogtatással érem el hogy ne maradjon légbuborék az ananászszeletek között. A só nagyon fontos, szépen kiemeli az ananász ízét.
Az üveget lezárom, és 98 fokos vízfürdőbe teszem 55 percre. Ha kihűlt, mehet a polcra. Fénytől védett helyen sokáig eláll.
Az ananászkonzerv esetenként fémízűvé válik a konzervdoboztól, de az üveges ananászkonzervünk üde és tiszta ízű, élénk színű.
Khmm.. nyilván finom és én is szeretem az ananász befőttet, meg a dzsem is szuper. Viszont ha nem is mindig érettet, de mindig lehet ananászt kapni. Érdemes a friss gyümölcsöt cukorban fürdetni?
Nem elírás a 25 g cukor? Valójában 25 dkg-ot akartál írni, ugye?