Pecsenye kacsa egészben – megéri?

Pecsenye kacsa egészben – megéri?

01_kacsa.jpg

Átlagosan 800 Ft/kg áron sikerül pecsenye kacsához jutnunk. Kíváncsiságból feldaraboltuk a madarakat, lemértük a különböző részeket, hogy lássuk mennyit fizettünk volna, ha nem egészben vesszük meg.

A feldolgozásról természetesen készült néhány kép is:

Íme a kalkuláció:

Egy kacsa súlya: 2100 g  –>  800 Ft/kg – 1680 Ft

Mell: 460 g –> 2600 Ft/kg – 1195 Ft

Comb: 420 g –> 2000 Ft/kg – 840 Ft

Háj: 380 g –> 650 Ft/kg – 245 Ft

Farhát: 510 g –> 170 Ft/kg – 85 Ft

Szárny: 240 g  –> 390 Ft/kg – 95 Ft

Nyak, máj, szív, zúza: 270 g (Nem áraztuk be.)

Összesen: 2460 Ft

Az biztos, hogy egészben vásárolva a kacsát jobban jövünk ki anyagilag. Ha nem egészben sütjük meg, akkor természetesen van vele némi plusz munka, de némi gyakorlattal a szárnyasok bontását néhány perc alatt el lehet végezni.

A kacsa különböző részeiből remek fogások készültek, amelyeket a blogon is be fogunk mutatni.

 

15 thoughts on “Pecsenye kacsa egészben – megéri?

  1. Egész pecsenyekacsából rengeteg változatos „termék” kijön két személyre.
    1. Aznap megfő a leves az aprólékkal, szárnnyal.
    2. Utána a kacsamell megsül a serpenyőben.
    3. Mindezek után kisül a háj, amiből lesz friss tepertő.
    4. A kisült zsírban elkészül a comb kis lángon abálva (confit), csak ki kell várni.
    5. A combok után megmaradt zsírban még megsül pár krumpli, vagy csirkemáj, esetleg elfogy zsíroskenyérnek.
    Én ilyen rendszerben gondolkozom, pár nap alatt a párommal kikacsázzuk magunkat oda-vissza. 🙂
    Hát persze, hogy megéri egészben venni a kacsát!

  2. @Gyalogrépa: Először is, pecsenyekacsáról beszálünk, nem hízottról.
    Na most ha a bőrét rajta hagyjuk a combon, a mellen és a szárnyon, akkor az az alatti háj is rajta marad. Kb a farhát-rész „hájáról” beszélünk, ami pecsenyeállatnál inkább bőr.
    Jó az elméleted, de zsírt azért vegyél a sztorihoz külön (vagy hájat) mert a konfitálásnál nagyjából el kéne lepnie a húst, valamint valamiben ki is kéne sütni a krumplit, májat. Na meg megkenni a kenyeret 🙂 A tepertő is leginkább mutatóba lesz.

  3. Na, ez eddig eszembe se jutott. A farhát megy a kutyának, a többit meg Gy.répa típusában végigzabáljuk. Köszi az ötletet.

  4. Gyalogrépa: egyetértek „háténimmár”- ral. Az általad felsorolt ételeket te sem tudnád megfőzni a pecsenyekacsából, álmodozni lehet,de főzni is tudni kellene!

  5. @háténimmár: A legfájdalmasabb, hogy főzős blogja van, legalábbis a neve után található http szerint. Miért ír mindenki főzős blogot, aki már csinált egyszer rántottát, meg sütött mirelit pizzát?

  6. A cikkben szereplő kacsáról közel 40 deka háj (bőrös, illetve test) jött le. Ha a két combit egy kisebb lábosba tesszük, amit jól kitölt a hús, akkor a konfitálás meg tud valósulni.
    Az más kérdés, hogy a konfitálás után maradt „folyadék” nem csak zsír, így nem célszerű rögtön utána krumplit sütni benne.
    Tepertő valóban csak mutatóban lesz, de abból lehet pl. tepertős tojáskrémet készíteni.

  7. Ezen én is gondolkodtam már. Általában 990 Ft-ért veszek két pecsenyekacsa-combot, vagy 1400-ért két mellet – ezt tekintetbe véve tényleg megéri egyben megvásárolni, feltéve, ha nem ununk rá napokig kacsát enni…

  8. Nem beszélünk a 2 combból konfitált vacsoráról…
    A mért adatok szerint 42 deka volt a 2 comb nyersen. Ebből lejön a csont súlya, kisül belőle némi zsiradék és a 6-8 órás zsír alatt párolás közben rengeteg vizet veszt. A végeredmény 2 papagáj-méretű comb, amiért 6 órán át járattuk a sütőt.
    Nem tűnik gazdaságosnak, még ha jelentősen olcsóbban is jutottunk a húshoz :))))
    Nem utolsósorban vacsinak is igen kevés lesz.
    Kacsacombot eleve hízott kacsából állok neki, abból a nagytepsimbe befér 8-9 db (pecsenyéből 12). Itt már megéri ugyanakkora energiával a sütőt járatni. Ha nem vagyunk sokan, akkor a párolás után csak egy részét pirítom készre, a többi elősütött/konfitált combocska megy a fagyasztóba, így legközelebb amikor kacsát kíván a család, akkor már csak a készrepirítás a feladat.
    Na de 2 comb???

  9. @Citrom Disznó:
    1. A bibliai kenyérszaporítás analógiájára ez „kacsaszaporítás”: a 2100g-os kacsa felaprózva 2280g-ot ad. Mi a titkod?
    2. A Lidj egészkacsa-árát veted össze a másfélszer drágább élelmiszerbolt „alkatrészárával”. Ez egyszerűen csalás.
    Az összes többi passzol.

  10. Kicsit más hozzáállás, és igen, csak egy személyes háztartás. Először is, pecsenye kacsából legfeljebb májat veszek, amit lesütök sok hagymával, úgy még ehető reggelire. De, ha kacsát akarok enni, akkor a köv. változat. A barátnőm hozza a Lehel piacról. Hízott kacsa. Három comb, akkorák voltak, hogy a 40×30-as tepsibe nehéz volt behajtogatni őket, és sok háj, úgy közé gyömöszölve. Mire megsült, a combok nem mentek össze, és a tepsi szinültig megtelt zsírral a hájból. Egy combot megettem, kettő a mélyhűtőbe, egyből karácsonyi vacsora lett, egy még van. A töpörtyű még a mélyhűtőben (mert elveszett, de majd megkeresem). A hatalmas májból két szeletet benyomtam nyersen (úgy a legfinomabb, csak úgy nem lehet tárolni), aztán megsütöttem a kinyert zsírban, akkor egy vacsi krumplipürével. A maradék máj felszeletelve, kacsazsírral leöntve, két dobozban, az egyik a mélyhűtőbe. Egy ilyen májjal ellátott zsírból nagyon sokszor lehet nagyon finomat reggelizni. Most tartok a második doboz felénél. És maradt még fél liter zsírom, most azzal főzök. Igaz, hogy ez 7000 ft volt, de nem számolom össze, hogy hányszor ettem, és még hányszor fogok enni belőle. Nekem így gazdaságos.

  11. @háténimmár: A listában lejön a kacsából 380g háj. Én hideg serpenyőben kezdem sütni a mellet, hogy minél vékonyabb legyen a szalonnája, de a hús se száradjon ki. Ebből kisül jópár evőkanál zsír, ami megy a combhoz a hájból kisült zsír mellé (~harmincöt deka). A combot farrész nélkül bontom, az úgy nem valami nagy (a listában 420g szerepel a farrészzel bontottnál). Ami a zsírban abálás után kikerül a comb mellől, (majdnem negyven deka) abban vígan megsül fél kiló csirkemáj, és marad külön kenyérre is bőven, de akkor nem sül krumpli. De nem is arról volt szó, hogy ezeket egyszerre mind megsütöm. Zsírban sült csirkemájhoz zsírban sült krumpli kész epebaj. A módszerem lényege az, hogy a zsír mindig átvándorol a következő lépcsőfokra, hogy végül elfogyjon minden a kacsából a csontok kivételével.

  12. @Citrom Disznó: A zsírban a abált kacsát ki szoktam dermeszteni. Másnapra jobb az íze, mint frissen (ki tudja, miért), aztán gyerekjáték szinte zsír nélkül kibányászni a kacsát, leszedni a zsírt a kocsonya felszínéről. A kocsonyából kiváló mártás készül a körbepirított combokhoz.

Hozzászólás a(z) élhetetlen bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük