Egész évben könnyen hozzáférhetők a különböző fajta retkek, de a kora tavaszi hónapos retek a legfinomabb, érdemes belőle fogyasztani, hiszen remek ásványi anyag és vitamin forrás. Élénk színeivel szemet gyönyörködtető a tányéron. Friss, karakteres, komplex ízét nem érdemes elnyomni. Ehhez az egyszerű salátához jégcsap retket és hónapos retket használtunk, pici rizsecettel savanyítottuk, pirított szezámmal tálaltuk.
Hozzávalók:
fél jégcsapretek
2 csomó hónapos retek
5 evőkanál rizsecet (3%)
1 teákanál cukor
só
1 evőkanál szezám
1 evőkanál fekete szezám
Elkészítése:
A retkek szárát levágom, de a zsenge zöld részből rajta hagyok egy keveset, mert remek íze van és jól is mutat. Alaposan megmosom, ügyelve a gyökeres résznél és a szárnál megbúvó szennyeződésekre, nem maradhat rajta homok, mert akkor korcogni fog a fogunk alatt, ez semmiképpen sem kívánatos tulajdonsága egy salátának.
A hónapos retket negyedekre, a meghámozott jégcsap retket kis hasábokra vágom.
Szépek így együtt.
Meglocsolom a rizsecettel, sózom és egy pici cukrot is teszek rá. Jól összekeverem.
Végül a pirított szezám és fekete szezám kerül rá.
Fantasztikus recept…