Pancetta rotolata

Pancetta rotolata

00_pancetta.jpg

A hűvös, téli időszakban csináljunk disznóságokat, ezúttal pancettát, abból is rotolatat! Kicsit frissebb ízvilágú, könnyedebb ez a mediterrán vidékről származó, pácolt, levegőn szárított, feltekert szalonnaféle a hazaiakhoz képest. Az elkészítéséhez bőrétől megfosztott, az átlagnál vékonyabb szalonnára van szükség, így könnyedén fel tudjuk majd tekerni, és kötözni sem lesz nehéz. A kisebb átmérő miatt hamarabb eléri a kellő szárazsági fokot, azaz hamarabb elkészül.

Hozzávalók:

1250 g bőrős hasaalja
40 g zöldfűszer (borsikafű, kakukkfű, majoranna)
30 g fokhagyma
25 g só
12 g barna nádcukor
3 g nitrites pácsó
3 g citromsav
2 g bors

Elkészítése:

Megtisztítom és megformázom a hasaalját. 

01_pancetta.jpg

Levágom róla a bőrréteget.

02_pancetta.jpg

Az ízesítőket összedarálom.

03_pancetta.jpg

A szalonna mindkét oldalán egyenletesen eloszlatom a pácanyagot. 

04_pancetta.jpg

Vákuumzacskóba helyezem.

05_pancetta.jpg

Levákuumozom, majd 7 napig hűtőszekrényben érlelem. 

06_pancetta.jpg

1 hét elteltével felbontom a zacskót, és szárazra törölgetem a szalonnát. 

07_pancetta.jpg

Mindkét oldalát meghintem frissen őrölt borssal. 

08_pancetta.jpg

Feltekerem és hurkolásos módszerrel megkötöm. 

09_pancetta.jpg

Íme a szépséges rotolata. 

10_pancetta.jpg

3 hétre hűvös helyre (14 fok) akasztom, ahol 70-80%-os a páratartalom.

11_pancetta.jpg

21 nap elteltével kellően kiszárad a szalonna, keményebbé válik, elveszíti nyers hatását. 

12_pancetta.jpg

Alig vártam, hogy megvághassam, gyönyörű a színe, márványozott, remek zöldfűszeres illata van.

15_pancetta.jpg

Zöldségekkel, friss kenyérrel remek eledel, akár szendvicsbe is halmozható és felhasználható különböző ételekhez, például  carbonara-hoz.

16_pancetta.jpg

A hagyma is remekül illeszkedik az összes szalonnaféléhez, így ehhez is.

17_pancetta.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük