Jól bevásároltunk vörös tonhalból a sushi készítés miatt, így jutott belőle egy kenegetős, pirítós ropogtatós estére is. Íme egy finom tonhal tatár savmentesen marinált halból, azok is bátran ehetnek belőle, akik ódzkodnak kicsit a nyers, kezeletlen hal fogyasztásától. Mellé tettünk egy enyhébb, de ízekben gazdag chili szószt is, amely kiválóan harmonizál a tatár vibráló ízeivel.
Hozzávalók:
400 g vörös tonhal
3 evőkanál cukor
6 evőkanál só
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriander
1 teáskanál színes bors
2 evőkanál meggy pálinka
80 g lilahagyma
4 g savanyított zöldbors
4 g kapribogyó
2 teáskanál szójaszósz
2 evőkanál olívaolaj
1 citrom reszelt héja (bio)
fél citrom leve
1 csokor petrezselyem
3 db közepes, kovászolni való uborka
negyed citrom leve
negyed csokor petrezselyemzöld
bors
só
bagett
Foolchili – jalapeno bodza & lime chili szósz
Elkészítése:
Elkészítem a marinált tonhalat.
Összekeverem a pácanyagokat, és minden oldalról elfedem vele a halszelet felszínét.
A meggypálinkával jól eláztatom a pácréteget. 12 órára hűtőszekrénybe teszem.
Néhány óránként megforgatom a szeletet.
12 óra elteltével kiveszem a halat a pácból és megtörlöm.
Vékony szeletekre vágom.
A szeleteket csíkokra, majd azokat apró kockára vágom.
Fontos hogy apró kockákból álljon a tatár, nem pépet készítek.
Beleteszem a pár mozdulattal megvágott zöldborsot és kapribogyót, a kockára vágott lilahagymát.
Hozzáadom a halszószt és az olívaolajat is.
Egy kevés reszelt citromhéj is jár bele.
Közvetlen a tálalás előtt néhány csepp citromlével frissítem.
Összeforgatom.
A frissen vágott petrezselymet is elkeverem a tatárban.
Elkészítem a reszel uborkát, ez adja majd a hengerünk közepén a zöld sávot. A nagyobb csíkokra reszelt uborkára citromlevet facsarok.
Enyhén sózom és borsozom, állni hagyom, majd kinyomkodom a levét.
Elkezdhetem a tálalást. A jalapenos, bodzás, lime-os szószból egy ívet húzok a tányérra.
Egy fémgyűrű segítségével megformázom a tatárhengert. Alulra egy réteg halat teszek.
Rá egy vékonyabb uborkaréteg kerül.
Fölülre ismét halat teszek, kellőképpen letömörítem. A tányérra rakom és leveszem róla a fémkarikát.
Petrezselyemlevéllel díszítem.
Langyos pirítóssal a legfinomabb, a bodza, a lime és az enyhén csípős jalapeno jól kiegészíti az ízharmóniát.
Hát, ez elég ütősen néz ki, nagyon tetszik ez a marinálás is.
@Before: Köszi.