A klasszikus kolbászos rántotta tocsog a zsírban, amit általában egy szép szelet fehér kenyérrel kísérünk. Nem rossz, de ezúttal nem erre vágytunk, hanem egy kicsit könnyedebb verzióra, vibráló, élénk színekre és ízekre. Az ételben a krémesre, folyósra készített rántotta dominál, amit négyzet alakú zabpalacsintába töltöttünk. Ropogósra sült kolbászdarabokkal gazdagon megszórtuk, és szemrevaló zöldekkel tálaltuk.
Hozzávalók:
a zabpalacsintához:
200 g zabliszt
2 db tojás
500-600 g tej
30 g szőlőmagolaj + a sütéshez
só
a rántottához adagonként:
3 db tojás
20 g mascarpone
só
a tálaláshoz:
szárazkolbász
petrezselyemzöld
salátakeverék
vinaigrette
Elkészítése:
A kolbászról lehúzom a belet, kis kockákra vágom, egy serpenyőben megpirítom.
Lecsöpögtetem róla a kisült zsírt.
Szétterítem egy papírtörlőn, ami hamar magába szívja a felesleges zsírt, így aztán átteszem egy másikra. Amikor kihűlnek a darabkák, igazán ropogósak lesznek.
Összekeverem a zabpalacsinta hozzávalóit, fél órát pihentetni kell, hogy a zab kidagadjon. Enyhén olajozott serpenyőben, egy tálalóforma segítségével 12×12 centiméteres négyzeteket sütök belőle.
A szokásosnál hagyjuk nyugodtan vastagabbra a zabpalacsintákat, hiszen könnyebben szakadnak a búzalisztes változatnál.
Adagonként 3 db tojást felütök egy kis lábosba.
Egy spatulával homogénre keverem, enyhén sózom.
Alacsony lángon, folyamatosan keverve, időnként a tűzről levéve lágy állagúra sütöm. Az utolsó fázisban, belekeverem a mascarponét, egyúttal befejezem a hőkezelést.
Úgy a finom, ha ennyire lágy és krémes.
A petrezselymet finomra vágom.
A palacsintákra teszek 1-1 nagy evőkanál rántottát.
A palacsintákat félbehajtva teszem a tányérra, megszórom őket a kolbászmorzsával, a petrezselyemmel és színes salátaleveleket tálalom.
A salátát kevés vinaigrette-el meglocsolom.