Egyre több helyen lehet már kóstolni fekete bucival készült hamburgereket. Elhatároztuk, hogy mi is kipróbáljuk, elkészítjük. A csodás fekete színt tintahal tintával értük el, amely egy remek természetes színező. A buci puha, enyhén édes, pont olyan, amilyennek lennie kell. A tetejét szezámmal és Maldon sóval szórtuk meg.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
320 g tej
25 g élesztő
75 g vaj
50 g porcukor
8 g só
16 g tintahal tinta
1 db tojás
szezámmag
Maldon só (szóráshoz)
Elkészítése:
A tej egyharmadába belemorzsolom az élesztőt.
A porcukorból dobok bele egy teáskanállal.
Elkeverek benne annyi lisztet, hogy tejszín sűrűségű legyen.
A tetejét is meghintem egy kis liszttel.
35-40 fokon pihentetem, ha szépen megemelkedett, akkor a maradék liszthez öntöm a dagasztóüstbe.
Hozzáöntöm a tejet.
Beleszórom a maradék porcukrot és a sót.
Hozzácsurgatom az olvasztott vajat.
Rövid dagasztás után elkezdem adagolni a tintahal tintát.
Ha elértem a kellően sötét, ében fekete színt készre dagasztom.
Kigömbölyítem és 35-40 fokon, nedves konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.
Ha megkelt, átmozgatom egy kicsit és 10 egyenlő részre osztom.
Szépen kigömbölyítem és sütőpapírra helyezem a bucikat.
Megpermetezem vízzel és 25-30 perc alatt duplájára kelesztem.
Ha megkelt, tojással megkenem.
Megszórom szezámmaggal és sópehellyel.
Körülbelül 15-18 perc alatt, 180 fokon készre sütöm. Gyönyörű, fényes, illatos bucik lettek, a tintahal nem érezteti magát, a halakkal szemben ellenérzésekkel rendelkezők is bátran megkóstolhatják.