Fekete hamburgerbuci

Fekete hamburgerbuci

01_black_bun.jpg

Egyre több helyen lehet már kóstolni fekete bucival készült hamburgereket. Elhatároztuk, hogy mi is kipróbáljuk, elkészítjük. A csodás fekete színt tintahal tintával értük el, amely egy remek természetes színező. A buci puha, enyhén édes, pont olyan, amilyennek lennie kell. A tetejét szezámmal és Maldon sóval szórtuk meg.

Hozzávalók:

500 g finomliszt
320 g tej
25 g élesztő
75 g vaj
50 g porcukor
8 g só
16 g tintahal tinta
1 db tojás
szezámmag
Maldon só (szóráshoz)

Elkészítése:

A tej egyharmadába belemorzsolom az élesztőt.

02_black_bun.jpg

A porcukorból dobok bele egy teáskanállal. 

03_black_bun.jpg

Elkeverek benne annyi lisztet, hogy tejszín sűrűségű legyen.

04_black_bun.jpg

A tetejét is meghintem egy kis liszttel. 

05_black_bun.jpg

35-40 fokon pihentetem, ha szépen megemelkedett, akkor a maradék liszthez öntöm a dagasztóüstbe.

06_black_bun.jpg

Hozzáöntöm a tejet.

07_black_bun.jpg

Beleszórom a maradék porcukrot és a sót.

08_black_bun.jpg

Hozzácsurgatom az olvasztott vajat. 

09_black_bun.jpg

Rövid dagasztás után elkezdem adagolni a tintahal tintát.

10_black_bun.jpg

Ha elértem a kellően sötét, ében fekete színt készre dagasztom.  

11_black_bun.jpg

Kigömbölyítem és 35-40 fokon, nedves konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.

12_black_bun.jpg

Ha megkelt, átmozgatom egy kicsit és 10 egyenlő részre osztom.

13_black_bun.jpg

Szépen kigömbölyítem és sütőpapírra helyezem a bucikat.

14_black_bun.jpg

Megpermetezem vízzel és 25-30 perc alatt duplájára kelesztem.

15_black_bun.jpg

Ha megkelt, tojással megkenem.

16_black_bun.jpg

Megszórom szezámmaggal és sópehellyel.

17_black_bun.jpg

Körülbelül 15-18 perc alatt, 180 fokon készre sütöm. Gyönyörű, fényes, illatos bucik lettek, a tintahal nem érezteti magát, a halakkal szemben ellenérzésekkel rendelkezők is bátran megkóstolhatják.

18_black_bun.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük