Klasszikus krumplis pogácsa, ropogós sajtréteggel a tetején, enyhén leveles, nem szétesős, omlósan lágy bélzettel. Igazi sör-, bor-, pálinka korcsolya, de én hideg tejjel szeretem a legjobban még forrón. 24 órán át friss marad a magas törtkrumpli és vajtartalma miatt. Nem szabad letakarni, főleg nem zacskóba tenni, papírzacskóba sem.
Hozzávalók:
500 g liszt (bl55)
300 g vaj
300 g burgonya (hámozott, főtt)
100 g víz
50 g tojássárgája
30 g élesztő
18 g só
10 g cukor
10 g fokhagyma
1 db egész tojás a kenéshez
150 g gouda a szóráshoz
Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát még forrón megtisztítom, krémesre töröm, kihűtöm.
Belemorzsolom az élesztőt.
Hozzáadom a tojássárgájákat. A jóféle, friss tojásnak stabil a sárgája, nem megy szét rögtön egy kis érintésre.
A dagasztógép üstjébe kerül a vaj is.
Beleszórom a lisztet.
Engedem, hogy pár kört menjen a dagasztókar, utána beleszórom a sót és a cukrot.
Végül belenyomom a fokhagymát és hozzáöntöm a vizet.
Remek arányai vannak ennek a tésztának, pár pillanat alatt kész a dagasztás, nem is szabad túlgyúrni. Egy éjszakára, lefolpackozva hűtőszekrénybe teszem.
Másnap lisztezett asztalra borítom a tésztát.
Megnedvesített ujjbegyeimmel szétnyomkodom.
Feltekerem.
2 cm vastagságúra kinyújtom.
Kiszúró segítségével alakítom ki a klasszikus pogácsa formát.
A kiszúráskor megmaradt sallangokat két kinyújtott tésztaréteg közé teszem, és ismét kinyújtom, ezt addig ismételem, amíg a tészta el nem fogy.
Katonás rendben sorakoznak a pogácsáim, várva a tojásozást.
Bőségesen megszórom sajttal a tetejüket.
Szilikonos sütőpapírral burkolt tepsikbe helyezem a pogácsákat, annyi helyet hagyva közöttük, hogy ne keljenek össze a süléskor, és a hőlégkeverés által gerjesztett szellő is könnyedén közlekedhessen közöttük, 170-180 fokon sütöm 20-25 percig, így szépen egyenletesen fog sülni, szép magas és ropogós lesz.
Íme a kisült pogácsáim, az illata ellenállhatatlan, az állaga puha, omlós, a tetején roppan a sajtréteg.
Szia!
A cukrot mikor kell hozzáadni?
@UBI1889: Szia! Mehet a sóval együtt, javítottam is a leírást. 🙂
THX!
😀