Székelykáposzta

Székelykáposzta

01_szekelykaposzta.jpg

E hatalmas klasszikus 1846 óta része a magyar konyhaművészetnek, ahová Petőfi Sándor emelte be. A Komló-kert nevű vendéglátó egységben, egy kedves barátjával, Székely József főlevéltárossal közösen megélt ebédlekésésből inspirálódva. A kocsmáros Székely kérésére a savanyú káposzta főzeléket a sertéspörkölttel összekeverve szolgálta fel, így mentve azt a helyzete, hogy az ételek elfogyóban voltak. Igazi kőkemény csárda-, és menzakaja lett belőle, imádom friss kenyérrel, tunkolva. Tunkoljatok ti is!

Hozzávalók:

700 g savanyú káposzta
300 g sertéscomb
100 g füstölt, húsos szalonna
40 g sertészsír
170 g vöröshagyma
15 g fokhagyma
100 g paprika
100 g hámozott paradicsom
400 g víz
50 g száraz fehérbor
2 db babérlevél
2 teáskanál fűszerpaprika
negyed teáskanál őrölt kömény
bors

tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

A házi savanyú káposztát kicsit kiöblítem, ha túl sósnak vagy savanyúnak érzem. 

02_szekelykaposzta.jpg

A húsos szalonnát apró kockára vágom.

03_szekelykaposzta.jpg

Egy kanál zsíron lepirítom. 

04_szekelykaposzta.jpg

Rádobom a kockára vágott vöröshagymát, és jól összepirítom.

05_szekelykaposzta.jpg

Belepirítom az apróra vágott fokhagymát is. 

06_szekelykaposzta.jpg

Mehet bele a nagy kockára vágott sertéscomb, hagyom jól lepörkölődni. 

07_szekelykaposzta.jpg

Sózom, borsozom, a savanyú káposztából átteszek bele két babérlevelet, kevés őrölt köménnyel és őrölt fűszerpaprikával ízesítem.

08_szekelykaposzta.jpg

Apró kockára vágott fehér paprikát dobok rá.

09_szekelykaposzta.jpg

A szintén apró kockára vágott paradicsom is belekerül. 

10_szekelykaposzta.jpg

Kevés fehérbort löttyintek bele. 

11_szekelykaposzta.jpg

Forralok rajta egy kicsit, majd beleöntöm a vizet.

12_szekelykaposzta.jpg

Beleteszem a megmosott savanyú káposztát, 1,5 óra alatt készre rotyogtatom.

13_szekelykaposzta.jpg

Minél többször melegíti fel az ember, annál finomabb lesz, ezt tartja a közmondás. Tálaláskor tejföllel öntöm nyakon, petrezselyemlevéllel és a savanyú káposztával fermentálódott paprikával díszítettem. 

14_szekelykaposzta.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük