Nincs olyan hazai család, ahol ne ismernék a kókuszkocka intézményét. Nálunk például évtizedeken keresztül kötelező eleme volt a Karácsonynak, viszont legutóbb nem készült, így a hiányérzetet enyhítve utólag elkészítettük. Egy kicsit változtattunk rajta, a belsejében egy kevés meggylekvárt bujtattunk el, mert úgy véltük, hogy jól kiegészítené egy kis gyümölcsös, savanykás meglepetés.
Hozzávalók:
a tésztához:
300 g cukor
75 g tojás
75 g puha vaj
30 g olvasztott méz
150 g tej
375 g liszt
9 g sütőpor
pici só
a bevonóhoz:
200 g vaj
250 g cukor
30 g kakaópor
100 g tej
pici só
a forgatáshoz:
200 g kókuszreszelék
a meggylekvához:
225 g meggy
65 g cukor
4 g pektin
a csokidíszekhez:
150 g étcsokoládé
10 g kókuszreszelék
néhány szem mogyoró
arany lüszterpor
Elkészítése:
Az egész tojásokat a habverőüstbe öntöm.
Beleszórom a cukrot, és kihabosítom.
Belecsurgatom a mézet.
Az olvasztott vajat is az üstbe juttatom.
Elkezdem hozzáadni a lisztet.
És a tejet is hozzáöntöm. Egy viszonylag sűrű kevert tésztát kapok.
A sütőformát leválasztó olajspray-vel kifújom.
A masszát eloszlatom a formában ügyelve arra, hogy mindenhol kitöltse. 180 fokon kezdem sütni, majd 30 perc után leveszem a hőfokot 160-ra, és további 10 percig sütöm.
Ha megsült a süti, akkor lelisztezem a felületét, és sütőpírral fedett deszkára fordítom, így hagyom kihűlni. Kihűlés után a forma fölötti részt levágom.
A formából kifordítva, a jelölés mentén egyforma kockákra vágom a tésztát.
Megfőzöm hozzá a mártogató masszát. A vajat, a tejet, a cukrot, a kakaóport edénybe teszem, enyhén sózom, és felforralom.
Elkezdem a mártogatást még amíg meleg a kakaós mártogatós. Gyorsan dolgozok, hogy a kockák ne ázzanak szét benne, illetve a folyamat közben rá lehet melegíteni ismét, ha elkezd sűrűsödni.
Ezután forgatom a kókuszreszelékben.
Nyomózsák segítségével megtöltöm a kockákat a meggylekvárral.
Elkészítem a csokidíszeket. A csokoládé 75%-át fém edénybe teszem, és vízgőz felett 45 fokosra melegítem, ezután megkezdem a temperálását. Hozzáadom a maradék 25% csokoládét, hűvös vízfürdőbe téve, állandó keverés, mozgatás mellett visszahűtöm 27 fokosra. Ha ez megvan visszamelegítem 31 fokosra, így könnyedén tudok dolgozni vele, szépen fog kötni, nem fehéredik ki, remek pattanós állaga lesz.
Sütőpapírra helyezek egy kevés csokoládét, és egy kisebb kés pengéjével kialakítom a levélformát.
A levelek harmadára kókuszreszeléket szórok, harmadára pörkölt mogyorószemet teszek, a többit aranyporral ecsetelem be, ha már megdermedt.
Szépen feldíszítem a kókuszkocka sorokat a különböző díszekkel. Remekül mutatnak.
Ha felvágom, ott ékeskedik középen a savanykás meggylekvár.
Ez a kókuszkoca zseniális. A tészta forma fölötti levágott részéből kókuszgolyó vagy puncsszelet lett?
@Borzasztó Károly: Köszi. A leeső részeket vékony lapokra vágtuk és fehércsokis krémmel töltöttük, mintha mille feuille lenne.