Ez a recept nagy büszkeségünk. Amikor vendégeket várunk, akkor mindig a listán szerepel valamilyen formában, mint a menü egyik lehetséges fogása. Ennek oka, hogy igen összetett étel az ízek és az állagok tekintetében is, igazán nagy élmény elfogyasztani.
Hozzávalók:
a gnocchihoz:
1400 g püréhez való burgonya (sülve és pucolva 1000 g)
170 g liszt (BL55) + egy kevés a szóráshoz a gnoccik formázásakor
1 db tojás (M)
só
a mártáshoz:
1 üveg Foolchili – ajvár
400 g konzerv paradicsom
40 g tejszín
20 g nádcukor
só
a sült paradicsomhoz:
12 szem sárga koktélparadicsom
50 g nádcukor
só
a morzsához:
40 g pankó
60 g vaj
fél csokor petrezselyem
bors
só
a halhoz:
4 szelet tonhal
olaj
só
Elkészítése:
A megmosott krumplikat alufólia nélkül sütöm meg, így a puhulás mellet veszítenek egy keveset a víztartalmukból, ez jól jön majd a tészta állagának kialakulása szempontjából, így kevesebb lisztet vesz fel, lágyabb textúrát kapok.
160 fokon sütöm 60 percig, majd 250 fokon 15 percig. Amikor már kihűlt annyira, hogy meg tudom fogni, meghámozom.
Krumplinyomóval alaposan áttöröm.
A megtört, teljesen kihűlt krumplira ütöm a tojást, valamint rászórom a lisztet.
Pár mozdulattal összeállítom a tésztát. Nem kell gyúrni, amint összeállt már kész is.
A kisodort rudakat habkártyával vágom egyenletes darabokra.
Katonás rendben várják a forróvizet a gnocchik.
A felezett koktélparadicsomok vágási felületét nádcukorba mártom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom azokat, tekerek rájuk egy pici sót, és 180 fokon addig sütöm, amíg a cukor egy picit karamellizálódik.
A pankó morzsát vajon megpirítom.
Vágott petrezselyem levelet szórok bele, sózom, borsozom.
Közben elkészültek a sült paradicsomok.
Felforralom a vágott, hámozott paradicsomot.
Hozzáöntöm az ajvárt, ízesítem a nádcukorral és egy pici sóval.
Éppen csak gyöngyöző vízben megfőzöm a gnocchit. Az ilyen kevés lisztet tartalmazó gnocchi könnyen szétfő, de megéri vele bíbelődni, mert így olyan lágy lesz, mintha ott se lenne.
A szószba dobom a gnocchikat, majd az egészet krémesítem és lágyítom a tejszínnel
A tonhalat közvetlen sütés előtt sózom csak be.
A tonhal oldalanként 90 másodpercig sül, és a sütés végén kap egy pár csepp citromlevet.
Íme a szépséges halszelet közvetlen a tálalás előtt.
Már tálalhatok is, alulra kerül az ajváros gnocchi, rá a sült paradicsomok, rá a hal, és arra a vajas petrezselymes pankó ropogós.