Klasszikus, mindenki által jól ismert, olasz kenyérféleség a ciabatta, szó szerinti jelentése papucs. Állítólag a francia baguette versenytársának szánták az olaszok. Az egyik legmagasabb víztartalommal készülő kenyérféle, igen lágy, szinte folyékony tésztával dolgozunk a készítésekor, ennek köszönhető a jellegzetes, nagy buborékok képződése a bélzetében kelesztéskor és sütéskor. Rengeteg változata létezik, most a sült hagymás változatát láthatjátok.
Hozzávalók:
110 g BL55 liszt
110 g BL80 liszt
110 g BL112 liszt
95 g kovász
10 g kristálycukor
7 g élesztő
265 g víz
17 g olívaolaj
7 g só
50 g sült hagyma
Elkészítése:
Egy dagasztóedénybe teszem a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a vadkovászt.
Ráöntöm a vizet.
Néhány mozdulattal összekeverem, az egynemű, sima állagot a hajtogatás, és a kelesztés alatt éri majd el a tészta.
Hozzászórom a sót.
Belecsurgatom az olívaolajat.
Néhány mozdulattal elkeverem benne azokat.
Duplájára kelesztem, 4 oldalról meghajtogatom a tésztát, ezt összesen háromszor ismétlem meg, 30-40 perces kelesztési időkkel a hajtások között.
Lisztezett felületre borítom a tésztát.
Rászórom a sült hagymakockát.
Meghajtogatom úgy hogy a hagymakockák a tészta közepére kerüljenek.
Szilikonos sütőpapírra helyezem a ciabattámat.
Még 30 perc kelesztés szükséges. 250 fokra előmelegített samott lapra vetem, 24 perc alatt sül készre.
Itt illatozik a ropogós, hagymás ciabatta.
Langyosan már szeletelhető.
Vajjal vagy olívaolajba mártva kiváló.
One thought on “Sült hagymás ciabatta”