Gyorsan, kevés munkával, látványos végeredmény, ami ellenállhatatlanul finom, ráadásul gluténmentesen. A liszt nélkül készült piskóta ropogós, a krém bársonyosan sima, melynek tejes ízvilágát a málnaszemek frissességet adó, zamatos, savanykás íze jól kiegészít.
Hozzávalók:
100 g mandula liszt
100 g kristálycukor
100 g tojásfehérje
a krémhez:
250 g tej 75 g kristálycukor
60 g tojássárgája
20 g tápióka keményítő
125 g vaj
málna
rózsaszirom
Elkészítése:
Elkészítem a krémet, ami akkor az igazi, ha egy éjszakát a hűtőben pihen a felhasználása előtt. A tojássárgájákra szórom a keményítőt.
Hozzáöntöm a tej 1/3-át.
Csomómentesre keverem.
Felforralom a tejet a cukorral, folyamatos keverés mellett beleöntöm a tojássárgájás-keményítős részt, és sűrűre főzöm.
Még forrón, de a tűzről levéve belekeverem a vajat.
Erőteljes keveréssel elérem, hogy tökéletes emulzió alakuljon ki.
Fóliával letakarva hűtőszekrényben pihentetem 24 órán át.
Elkészítem a lisztmentes piskóta korongokat. A fehérjét felverem a cukorral, fokozatosan adagolom hozzá a cukrot.
Enyhén sózom.
Íme a fehérjehab, ami nem folyik, nem törik, szépen nyúlósan szakad, bársonyos, sima, nem ropog benne a cukor.
Fokozatosan, óvatosan beleforgatom a mandulalisztet.
Nyomózsákba szedem a piskótámat.
Kör alakú kiszúrót használok sablonként, csigavonalban, spirálisan töltöm ki a benne lévő helyet.
Ha egy kész, arrébb teszem a sütőpapíron a kiszúrót, és megismétlem a műveletet.
Íme a szépséges, lisztmentes piskótaspiráljaim. Mehetnek a sütőbe 170 fokon, 10-12 percre. Remélem megmaradnak rajta a felületi kiemelkedések, és megsülve is ilyen kócos marad.
Igen, ilyen kócos marad, hurrá! Még melegen alávágok, így könnyedén lejön a papírról.
Ha kihűltek a korongjaim összetöltöm azokat a krémmel. Nyomózsákba szedem a 24 órán át hűtőszekrényben pihent krémemet.
Félgömböket nyomok a piskótalapomra a krémből, úgy mérem ki azok elhelyezkedését, hogy a málnaszemek ízlésesen közéjük helyezhetőek legyenek.
Épp erre gondoltam.
Ráhelyezem a felső lapot, annak az egyik felére nyomok egy pici krémet, arra illesztem a rózsaszirmot és egy málnaszemet.
Hatásvadász módon, egy rikítóan zöld tányérra tettem, egy leheletnyi porcukorral hintettem meg.