Gluténmentes krémes málnával

Gluténmentes krémes málnával

Gyorsan, kevés munkával, látványos végeredmény, ami ellenállhatatlanul finom, ráadásul gluténmentesen. A liszt nélkül készült piskóta ropogós, a krém bársonyosan sima, melynek tejes ízvilágát a málnaszemek frissességet adó, zamatos, savanykás íze jól kiegészít.

Hozzávalók:

100 g mandula liszt
100 g kristálycukor
100 g tojásfehérje

a krémhez:

250 g tej                                                                                                                                                                                                                  75 g kristálycukor
60 g tojássárgája
20 g tápióka keményítő
125 g vaj

málna
rózsaszirom

Elkészítése:

Elkészítem a krémet, ami akkor az igazi, ha egy éjszakát a hűtőben pihen a felhasználása előtt. A tojássárgájákra szórom a keményítőt.

Hozzáöntöm a tej 1/3-át.

Csomómentesre keverem.

Felforralom a tejet a cukorral, folyamatos keverés mellett beleöntöm a tojássárgájás-keményítős részt, és sűrűre főzöm.

Még forrón, de a tűzről levéve belekeverem a vajat.

Erőteljes keveréssel elérem, hogy tökéletes emulzió alakuljon ki.

Fóliával letakarva hűtőszekrényben pihentetem 24 órán át.

Elkészítem a lisztmentes piskóta korongokat. A fehérjét felverem a cukorral, fokozatosan adagolom hozzá a cukrot.

Enyhén sózom.

Íme a fehérjehab, ami nem folyik, nem törik, szépen nyúlósan szakad, bársonyos, sima, nem ropog benne a cukor.

Fokozatosan, óvatosan beleforgatom a mandulalisztet.

Nyomózsákba szedem a piskótámat.

Kör alakú kiszúrót használok sablonként, csigavonalban, spirálisan töltöm ki a benne lévő helyet.

Ha egy kész, arrébb teszem a sütőpapíron a kiszúrót, és megismétlem a műveletet.

Íme a szépséges, lisztmentes piskótaspiráljaim. Mehetnek a sütőbe 170 fokon, 10-12 percre. Remélem megmaradnak rajta a felületi kiemelkedések, és megsülve is ilyen kócos marad.

Igen, ilyen kócos marad, hurrá! Még melegen alávágok, így könnyedén lejön a papírról.

Ha kihűltek a korongjaim összetöltöm azokat a krémmel. Nyomózsákba szedem a 24 órán át hűtőszekrényben pihent krémemet.

Félgömböket nyomok a piskótalapomra a krémből, úgy mérem ki azok elhelyezkedését, hogy a málnaszemek ízlésesen közéjük helyezhetőek legyenek.

Épp erre gondoltam.

Ráhelyezem a felső lapot, annak az egyik felére nyomok egy pici krémet, arra illesztem a rózsaszirmot és egy málnaszemet.

Hatásvadász módon, egy rikítóan zöld tányérra tettem, egy leheletnyi porcukorral hintettem meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük