Egyre nagyobb az igény a „tejmentes tejtermékekre”, ki az allergiás reakciói miatt kényszerül alternatív megoldások keresésére, ki az egészséges táplálkozás jegyében kerüli a nagyipari tejtermékeket, ki az ökológiai lábnyomát igyekszik csökkenteni azzal, hogy növényi eredetű élelmiszereket fogyaszt. A boltokban gyakran irreálisan túlárazva találkozhatunk növényi eredetű alternatív tejekkel. Íme egy megoldás, kevés munkával, olcsón, a végeredmény pedig meglepően finom. Készítsetek ti is rizstejet!
Hozzávalók:
100 g rizs
300 g az áztatáshoz + 1100 g víz a turmixoláshoz
6 db datolya
só
Elkészítése:
Átnézem a rizsszemeket, ne legyen köztük olyan dolog, amit nem szívesen ennék meg.
Beáztatom a rizst egy éjszakára.
A rizst leszűröm és turmixgépbe teszem.
Felöntöm a 300 g vízzel. Két részletben teszem hozzá a vizet, az elején kevesebb vízzel történő turmixolással kedvezőbb, finomabb szemcsenagyságot érhetek el.
Sózom.
Hozzáadom a magjuktól megfosztott datolyákat. 120 másodpercig maximális sebességen turmixolom. Thermomixben végzem el ezt a műveletet.
Hozzáadom a 1100 g vizet is, így is had pörögjön még 120 másodpercet.
Szűrőzsákon keresztül jól kipréselem.
Amennyiben hideg eljárással készült rizstejre vágyom, már önthetem is üvegekbe a végeredményt. 3-4 napig remekül eláll a hűtőben. Ha hosszabb ideig kívánom eltartani a rizstejemet, akkor fel kell hogy forraljam, és még forrón hőkezeléssel sterilizált üvegekbe öntöm azt. Így hetekig eláll a hűtőben. Ha hűtés nélkül, hosszú ideig eltartható rizstejet szeretnék készíteni, akkor a még forró üvegeket vízfürdőben további 35-40 percig, 98 fokon tartom.
Én most a hőkezelés nélküli változatot készítettem, ez ízlik a legjobban, de ha nagyobb mennyiséget készítek, akkor mindenképp a vízfürdős változatot választom.