Rizstej, azaz rizsital

Rizstej, azaz rizsital

Egyre nagyobb az igény a „tejmentes tejtermékekre”, ki az allergiás reakciói miatt kényszerül alternatív megoldások keresésére, ki az egészséges táplálkozás jegyében kerüli a nagyipari tejtermékeket, ki az ökológiai lábnyomát igyekszik csökkenteni azzal, hogy növényi eredetű élelmiszereket fogyaszt. A boltokban gyakran irreálisan túlárazva találkozhatunk növényi eredetű alternatív tejekkel. Íme egy  megoldás, kevés munkával, olcsón, a végeredmény pedig meglepően finom. Készítsetek ti is rizstejet!

Hozzávalók:

100 g rizs
300 g az áztatáshoz + 1100 g víz a turmixoláshoz
6 db datolya

Elkészítése:

Átnézem a rizsszemeket, ne legyen köztük olyan dolog, amit nem szívesen ennék meg.

Beáztatom a rizst egy éjszakára.

A rizst leszűröm és turmixgépbe teszem.

Felöntöm a 300 g vízzel. Két részletben teszem hozzá a vizet, az elején kevesebb vízzel történő turmixolással kedvezőbb, finomabb szemcsenagyságot érhetek el.

Sózom.

Hozzáadom a magjuktól megfosztott datolyákat. 120 másodpercig maximális sebességen turmixolom. Thermomixben végzem el ezt a műveletet.

Hozzáadom a 1100 g vizet is, így is had pörögjön még 120 másodpercet.

Szűrőzsákon keresztül jól kipréselem.

Amennyiben hideg eljárással készült rizstejre vágyom, már önthetem is üvegekbe a végeredményt. 3-4 napig remekül eláll a hűtőben.  Ha hosszabb ideig kívánom eltartani a rizstejemet, akkor fel kell hogy forraljam, és még forrón hőkezeléssel sterilizált üvegekbe öntöm azt. Így hetekig eláll a hűtőben. Ha hűtés nélkül, hosszú ideig eltartható rizstejet szeretnék készíteni, akkor a még forró üvegeket vízfürdőben további 35-40 percig, 98 fokon tartom.

Én most a hőkezelés nélküli változatot készítettem, ez ízlik a legjobban, de ha nagyobb mennyiséget készítek, akkor mindenképp a vízfürdős változatot választom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük